Dünya

Almanya'da on binler, Neo-Nazilerle "toplu sınır dışı" toplantıları yapan aşırı sağcı parti AfD'ye karşı sokakta

Toplantılar, AfD'nin anketlerde yükseliş trendinde olduğu bir dönemde ortaya çıktı

21 Ocak 2024 08:21

T24 Dış Haberler

Almanya'nın farklı şehirlerinde 100 binden fazla insan, üyelerinin toplu sınır dışılar üzerine toplantılar yaptığı ortaya çıkan aşırı sağcı Alternative für Deutschland (AfD) partisini protesto etmek için sokaklara döküldü. 

Cumartesi günü Almanya'nın finans merkezinde yaklaşık 35 bin kişi, "Demokrasiyi savunun - Frankfurt, AfD'ye karşı" flaması arkasında yürüdü. Buna benzer sayıda insan, Hannover'de de "Naziler dışarı" yazılı posterlerle yürüdü. 

Braunschweig, Erfurt ve Kassel gibi daha küçük şehir ve kasabalarda da AfD'ye karşı yürüdü. Çeşitli haber ajanslarının verdiği bölgeye göre toplamda cumadan itibaren 100 lokasyonda eylem planlandı. Pazar günü en büyük yürüyüşün başkent Berlin'de yapılması bekleniyor. 

Politikacılardan kiliselere, Bundesliga teknik direktörlerinden sivil toplum kuruluş çalışanlarına birçok kişi, AfD'ye karşı duruş sergilenmesi için çağrıda bulundu. 

Protestolar, AfD üyelerinin Neo-Naziler ve diğer aşırı sağcı gruplarla toplu sınır dışıları konuştukları toplantılar yaptıklarının ortaya çıkmasından sonra başladı. Bu toplantılarda göçmenlerin, sığınmacıların ve topluma entegre olamadığı tespit edilen yabancı kökenli Alman vatandaşlarının sınır dışı edilmesinin konuşulduğu belirtildi. 

Toplantıların AfD'nin kamuoyu yoklamalarında yükseldiği bir dönemde gelmesi halkın bazı kesimlerinde endişe yarattı.