Dünya

Almanya'da iki şüpheli Rus casusu tutuklandı

18 Nisan 2024 12:20

T24 Dış Haberler

Almanya'nın Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımı sabote etmeyi planladığından şüphelenilen iki casus, Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletinde tutuklandı.

Savcılar, Alman-Rus çifte vatandaşı olarak tanımlanan iki adamın Rusya adına casusluk yaptıkları şüphesiyle Bayreuth'ta gözaltına alındığını söyledi.

39 yaşındaki Dieter S'nin bir dizi casusluk suçundan şüpheleniliyor. Bu suçlar arasında kundakçılık yapmak ve Rus istihbaratıyla teması sürdürmek yer alıyor.

Dieter S, aynı zamanda işgal altındaki doğu Ukrayna'da Rus silahlı gücü adına savaşmakla da suçlandı. 

Alexander J olarak tanımlanan ikinci şüpheli, geçen aydan bu yana potansiyel saldırı hedeflerini belirlemede Dieter S'ye yardım etmekle suçlandı. 

Almanya, Şubat 2022'de Rusya'nın tam ölçekli işgalinin başlamasından bu yana yaklaşık 28 milyar euro ayırarak ABD'den sonra Ukrayna'ya en büyük ikinci askeri yardım bağışçısı oldu. 

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Alman haber ajansı DPA'ya, her iki tutuklamanın da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sabotaj ve casus ağlarına karşı mücadelede önemli bir soruşturma başarısı olduğunu söyledi.