Ekonomi

Alibaba'ya Çin'deki rekabet davasında 141 milyon dolarlık tazminat cezası

30 Aralık 2023 10:13

Türkiye'de Trendyol'un sahibi olan e-ticaret sitesi Alibaba Group'a rekabet dışı hareketleri sebebiyle başka bir Çinli e-ticaret platformu JD.com'un açtığı dava sonucunda tazminat cezası verildi. Mahkeme şirketi 1 milyar yuan (140,68 milyon dolar) para cezasına çarptırdı.

Pekin Yüksek Halk Mahkemesi, Alibaba ile birlikte Zhejiang Tmall Network CO ve Zheijang Tmall Technology Co’nun da tekelcilik yaptıklarına, piyasa hakimiyetini kötüye kullandığına ve JD.com’un ciddi zarar görmesine neden olduklarına karar verdi.

JD.com, kararın ardından yaptığı açıklamada, "Bu, Çin'in tekel karşıtı yasal sürecinde önemli bir an olacak" diyerek şunları söyledi:

"Bu karar yalnızca JD'nin 'ikiden birini seç' tekeline karşı direnişi açısından adil bir karar değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğü yoluyla piyasa adaletini ve rekabet düzenini korumada bir dönüm noktasıdır.”

2021 yılında da cezaya çarptırılmıştı

Alibaba’nın suçlu bulunduğu “ikiden birini seçme” taktiği, markalara ve satıcılara kendi satıcılarında faaliyet göstermek istiyorlarsa başka bir platformda faaliyet göstermemeyi şart koymak anlamına geliyor. Şirket, 2021 yılında geçirdiği bir antitröst soruşturmasında yine pazar hakimiyetini kötüye kullanmaktan suçlu bulunmuş ve 2.75 milyar dolarlık rekor bir para cezasına çarptırılmıştı.

O dönemde Antitröst gözlemcisi Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi (SAMR), Alibaba’nın 2015’den itibaren çevrimiçi satıcıları yalnızca mağaza açmaya ve yerel alışveriş platformlarındaki promosyonlara katılmaya zorlayarak, Çin’in çevrimiçi perakende platformu hizmet pazarındaki hakim pazar konumunu kötüye kullandığını söyledi.