Dünya

Al Jazeera, İsrail ordusunun baskınında hayatını kaybeden gazeteci Şirin Ebu Akile için belgesel hazırladı

04 Aralık 2022 13:44

Al Jazeera, Batı Şeria’da haber takibi yaparken İsrail ordusu tarafından vurularak öldürülen muhabir Şirin Ebu Akile için bir belgesel hazırlıyor. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Batı Şeria’da öldürülen Şirin Ebu Akile’nin çalıştığı Al Jazeera’nın hazırladığı “Faultlines” isimli belgeselin, İsrail baskını tarafından gazetecinin öldürülmesine ilişkin detaylı bilgiler sunacak. 

Baskın öncesi ve sonrasının video kayıtlarının ve olay yerindeki gazetecilerin aktarımlarına yer verilecek belgeselde, Al Jazeera’nın en az bir İsrail askerinin gazetecileri hedef aldığına dair kanıt sunacağı belirtildi.

Belgeselin aynı zamanda ABD vatandaşı olan Şirin Ebu Akile için Biden yönetiminin neden İsrail’in açıklamalarını kabul ettiği ve bağımsız ABD soruşturması açılması yönündeki çağrıları sonuçsuz bıraktığına dair soru işaretleri de sunacağı aktarıldı.

Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi

Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Ebu Akile (51), 11 Mayıs'ta İsrail güçlerinin Batı Şeria'da bulunan Cenin kentindeki mülteci kampına düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.

Ebu Akile'nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı.

Gazeteci Ebu Akile'nin, görevini yaptığı sırada ve "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesi tepkilere neden olmuştu.

Çok sayıda uluslararası kurumun soruşturma ve incelemelerinin vardığı sonuç, Ebu Akile'nin İsrail askerleri tarafından hedef alınarak öldürüldüğünü ortaya koymuştu.

Olayda sorumluluğunu defalarca inkar eden ve Filistinli silahlı grupları sorumlu tutan İsrail ordusu, uluslararası tepkilerin ardından, 5 Eylül’de yayınladığı nihai raporunda, Ebu Akile'nin “yanlışlıkla İsrail ordusunun ateşiyle öldürülmüş olma olasılığının yüksek olduğunu” duyurmuştu.