Gündem

AKP’nin temayül yoklaması yaptığı salona, Amasra davası için "amacı dışında kullanılamaz" denerek izin çıkmadı!

15 Nisan 2023 13:04

Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de yaşanan maden patlamasıyla ilgili açılan davanın ilk duruşması 25 Nisan'da görülecek. Ancak 43 madencinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili davada duruşma salonu krizi çıktı. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek 106 müştekili ve 23 sanıklı dava öncesinde Bartın Valiliği kentteki Gençlik Merkezi'nin duruşma için kullanılmasına izin vermedi. Oysa aynı salon 25 Mart'ta AKP’nin temayül yoklaması için tahsis edilmişti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde 14 Ekim 2022'de yaşanan grizu ve kömür tozu patlamasında 41 madenci hayatını kaybetmişti. Daha sonra farklı tarihlerde iki madenci, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 43 madencinin ölümüyle ilgili soruşturmanın ardından 8 kişi tutuklandı ve dava açıldı. Toplam 23 sanığın olduğu davada, tutuklu sanıklardan 4'ü bin 80'er yıl, 4'ü tutuklu 19 sanık ise 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, 25 Nisan'da ilk duruşması görülecek davada, Bartın Adliyesi'nde yeterli büyüklükte salon bulunmadığı için, Bartın Ağır Ceza Mahkemesi, Bartın Valiliği'nden kentteki Bartın Gençlik Merkezi'nin tahsis edilmesini talep etti. Valilik, mahkemenin talebine ret yanıtı verdi.

Oysa, maden patlamasıyla ilgili dava için verilmeyen salon, 25 Mart'ta AK Parti'nin aday adayları için yaptığı temayül yoklamasında kullanılmıştı. AK Parti Bartın İl Teşkilatı'nın düzenlediği temayül yoklamasına onlarca parti mensubu katılmış ve oy kullanmıştı.