Seçim 2024

AKP Genel Başkan Vekili Ala, Yeniden Refah'ın taleplerini açıkladı

"Bizden yüzde 50'nin üzerinde oy aldığımız yerleri istediler"

12 Mart 2024 07:43

AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) seçim taleplerini açıkladı. Ala, "O kadar detayına girmek istemiyorum. Kütahya'yı, başka yerleri istediler. Görüşmelerde şöyle bir anlayıştan hareket ettik. Bizde olan yüzde 50'nin 60'ın üstünde olan il ve ilçeyi vermemizin ne anlamı olabilir?" dedi.

Efkan Ala, Habertürk'te katıldığı programda, sayılı günler kalan 31 Mart seçimlerine ve YRP görüşmelerine yönelik çeşitli açıklamalarda bulundu.

"Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı çatısı altında değildir"

"Yeniden Refah'la yaptık görüşmelerimiz bir mutabakata varamadık," diyen Ala, bu durumun nedenlerini açıkladı. İlk görüşmelerden itibaren Yeniden Refah Partisi'nin, AKP'nin yüksek oy aldığı bölgeleri talep ettiğini belirtti: "Bizden daha ilk görüşmelerde ve ondan sonra da istedikleri yerler, bizim zaten yüzde 50'nin üzerinde oy aldığımız iller ve büyükşehirler oldu". Özellikle yüksek oy aldıkları illeri örnek vererek, "Kocaeli'de yüzde 55, Sakarya'da yüzde 65 ile seçilmişiz" dedi.

Görüşmeler sırasında AKP'nin bir prensip kararı aldığını ifade eden Ala, "Görüşmelerde şöyle bir anlayıştan hareket ettik. Bizde olan yüzde 50'nin, 60'ın üstünde olan il ve ilçeyi vermemizin ne anlamı olabilir?" şeklinde konuştu. Bu çerçevede, talep edilen 100'e yakın ilçe ve diğer yerlerle ilgili bir anlaşma sağlanamadığını, bu nedenle Yeniden Refah Partisi ile aralarında "anlaşamama konusunda anlaştıklarını" vurguladı.

Ala, Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı içinde yer almadığını açık biçimde ortaya koydu: "Net şekilde belirtmek gerekirse, Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı çatısı altında değildir."

"AKP ile YRP ittifakı CHP'ye yarar"

Efkan Ala, ittifak durumundaki olasılıkları da şöyle özetledi; "Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı'na dahil mi? Değil. YRP birçok yerde seçime gidiyor. AKP ile CHP'nin yarıştığı yerlerde Yeniden Refah Partisi de belediye başkanlığı seçimine giriyor. Bu sonuçta kime hizmet eder? Kim buradan kazançlı çıkar? Siyaset profesörü olmaya gerek yok. Tabii ki bizim tabanımızdan, sağ kesimden alıyor. Tabii ki CHP kazançlı çıkar. Vatandaşlarımızın sandığa giderken bunu dikkate alacaklarına inanıyorum. Takdir kendilerinindir."