Politika

AKP'den, iş birliği turunda Yeniden Refah'a kritik ziyaret: Pazar gününe kadar süre verildi; anlaşma sağlanmazsa İstanbul adayı hazır

Hafta sonu yapılacak görüşmelerde bir değişiklik olmazsa Yeniden Refah Partisi İstanbul başta olmak üzere 3 büyük kentte adayını açıklayacak

01 Şubat 2024 22:41

31 Mart yerel seçimler için geri sayım sürerken AKP'den Genel Başkanvekili Efkan Ala ve AKP Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Cumhur İttifakı ortaklarından Yeniden Refah Partisi'ni ziyaret etti. AKP ve Yeniden Refah'ın, seçim iş birliği için gerçekleştirdiği görüşmede AKP, aday açıklanmayan illerden yeni öneriler getirdi. Ancak Yeniden Refah en baştaki şartlarında ısrar etti. Görüşmenin ardından AKP heyeti, Yeniden Refah Partisi’nin iş birliğine ilişkin tutumunu Erdoğan ile istişare edecek. AKP'nin tutumu en geç pazar günü Yeniden Refah'a iletileceği öne sürüldü. Buna göre, alınan karar da 5 Şubat Pazartesi günü Yeniden Refah Genel Başkanı Fatih Erbakan tarafından kamuoyuna açıklanacak.

AKP ile Yeniden Refah Partisi arasındaki yerel seçim iş birliği görüşmesi 12 Aralık’ta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile yaptığı görüşme ile başladı. Bu görüşmenin ardından iki partinin heyetleri arasında toplantılar yapıldı.

Bugün de Ala ve Yavuz, Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi'nde, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin ve Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Gül ile basına kapalı olarak yaklaşık 1,5 saat görüştü.

Görüşmenin ardından Doğan Bekin bir gazetecinin, "Sizin karşı taraftan bir isteğiniz oldu mu? Onların sizden bir isteği oldu mu?" sorusuna, "Yok. Zaten bu konularla ilgili 4 turlu görüşmeler yapıldı. Son olarak gözden geçirildi bazı şeyler. Üzerinde son rötuşlar yapıldı bazı şeylerin. Genel başkanlar düzeyinde artık nasıl bir karar verilecekse biz de ona uyacağız" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin de "Sıcak bir karşılama oldu." ifadesi üzerine Bekin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim kadim dostlarımız. Bu, siyasetten de öte uzun yıllardır birlikte olduğumuz kardeşlerimiz. Elbette ki biz yakın bir karşılama göstereceğiz. İttifak olsa da olmasa da bizim için bu değişmez."

Bekin, "İstanbul, Ankara ve İzmir'den belediye başkanı adayı çıkaracak mısınız?" sorusu üzerine de "Bununla ilgili hiçbir şey söyleyemeyeceğiz. Bununla ilgili son sözü Genel Başkanımız söyleyecek." ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre ise  Yeniden Refah Partisi’nde yapılan görüşmede, AKP heyeti yerel seçimlerde iş birliği için yeni bir müzakere zemini aradı.

Edinilen bilgiye göre adayları açıklanmayan illerden alternatif yeni öneriler getirildi. Ancak Yeniden Refah Partisi heyeti iş birliği için en başta ortaya koydukları şartlardan geri adım atmayacaklarını bir kez daha açıkladılar.

Pazar gününe kadar süre verildi

AKP ve Yeniden Refah'ın, seçim iş birliği için gerçekleştirdiği görüşmede AKP, aday açıklanmayan illerden yeni öneriler getirdi. Ancak Yeniden Refah en baştaki şartlarında ısrar etti.

AKP heyeti, Yeniden Refah Partisi’nin tutumunu Erdoğan ile istişare edecek. Bu görüşmenin ardından AKP'nin tutumu en geç pazar günü Yeniden Refah Partisi’ne iletilecek.

Yeniden Refah Partisi de AKP’nin kararını aynı gün toplanacak Başkanlık Divanı’nda ele alacak ve son kararını verecek. Alınan karar da 5 Şubat Pazartesi günü Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan tarafından kamuoyuna açıklanacak.

Yeniden Refah Partisi yetkilileri partilerinin ülke genelinde yüzde 5, İstanbul’da ise yüzde 7 oy potansiyeli taşıdığına dikkat çekerek, “Biz marjinal bir parti değiliz. Yükselen, yıldızı parlayan bir partiyiz. Prensiplerimizden, taleplerimizden geri adım yok” diyor.

Anlaşma sağlanmazsa İstanbul adayı hazır

Hafta sonu yapılacak görüşmelerde bir değişiklik olmazsa Yeniden Refah Partisi İstanbul başta olmak üzere 3 büyük kentte adayını açıklayacak. Parti yetkilileri isim vermiyor ancak İstanbul adayının hazır olduğunu belirterek, “Sürpriz bir isim, dengeleri değiştirecek bir aday olacak” diyor.