Gündem

Akif Beki: Maden faciası davulla zurnayla geldi; Dönemin Çevre Bakanı Kurum bile ÇED raporunu savunamıyor

"Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bile ÇED raporunu savunamıyor, izinlerin sorumluluğunu üstlenemiyor"

17 Şubat 2024 09:12

Karar yazarı Akif Beki, İliç'te yaşanan maden faciasına işaret ederek, felaketin "davulla zurnayla" geldiğini söyledi. Beki, "Fırat Nehri'nin 350 metre yamacına siyanürlü topraktan dağ yığıldı. Göz göre göre kaydı. Zehir riski taşıyan 10 milyon metreküp atık toprak, birkaç yüz dönüme dağıldı. Üç günden fazladır 9 maden işçisi, heyelân göçüğü altında." dedi. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un ÇED raporu verdiğine dikkat çeken Beki, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bile ÇED raporunu savunamıyor, izinlerin sorumluluğunu üstlenemiyor bugün" ifadelerini kullandı. 

Beki'nin "Olacakları baştan söylemek yasak" başlıklı köşe yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"AK Parti İstanbul adayı Kurum, geçen gün Kadıköylüleri, çevre katliamlarının hesabını sandıkta sormaya dahi çağırıyordu. Aklımız sonradan başımıza gelmeye devam ediyor. Her şey olup bittikten, riskler gerçekleştikten, ödenecek ağır bedeller iyice kabardıktan sonra.

Olan olunca yetkililerin ilk başvurduğu da karartma. Yayın ve protesto yasaklarıyla tam sessizlik isteniyor. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kayan toprağın atık havuzuyla ilgisini yalanlarken mi doğrulamadı, aynı metinde kendisini mi çürütmedi...Arkasına saklandıkları çevre ve can duyarlılığı da sahtedir. Algı operasyonu çekiyorlardır. Konuşmanın, yüzleşmenin, protestonun sırası ne zaman gelecek peki?

Önden uyarır, protesto ederseniz felâket tellallığı... Sonra tepki gösterirseniz kargaşa çıkarmak... Baştan ya da sonradan konuşmaya kalkarsanız da fitne, aldatma ve yanıltıcı haberlerle halkı kışkırtıcı manipülasyon... Kassandra'nın uğursuzluğuna mahkum olanlar içinse geleceği görmek serbest, göçük altında ölmek bile serbest ama olacakları baştan söylemek ebediyen yasak."