Dünya

Air Canada, chatbot'unun hatalı bilgi verdiği yolcuya tazminat ödeyecek

18 Şubat 2024 10:48

T24 Dış Haberler

Kanada'nın en büyük havayolu şirketi olan Air Canada'ya, chatbot'unun müşteriye yanlış bilgi vererek tam fiyatlı bilet alması konusunda yanıltması nedeniyle yolcuya tazminat ödemesine hükmedildi. 

Air Canada, botun "kendi eylemlerinden sorumlu" olduğunu iddia ederek hatadan uzaklaşmaya çalıştığı için daha fazla eleştiriye maruz kaldı.

2022 yılında Jake Moffatt isimli yolcu, vefat ücretine hak kazanmak için hangi belgelerin gerekli olduğunu ve geri ödemelerin geriye dönük olarak verilip verilemeyeceğini öğrenmek için Air Canada ile temasa geçti. Yolcuya, chatbot ile yaptığı görüşmenin ekran görüntüsüne göre, çevrimiçi bir formu doldurarak "biletinizin düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün içinde" geri ödeme başvurusunda bulunabileceği söylendi.

Moffatt daha sonra bir aile üyesinin cenazesine katılmak için Toronto'ya gidiş-dönüş bilet rezervasyonu yaptı. Ancak para iadesi için başvurduğunda Air Canada, vefat oranlarının tamamlanmış seyahat için geçerli olmadığını söyledi ve yolcuyu şirketin web sitesindeki vefat bölümüne yönlendirdi. 

Air Canada, chatbot'un tavsiyesinin ekran görüntüsünün ardından, botun tavsiyesinde "yanıltıcı kelimeler" kullandığını kabul etti. Havayolu, chatbot'u güncelleyeceğini söyledi.

Moffatt daha sonra ücret farkı için dava açtı ve Air Canada tarafından mahkemede yapılan savunmada, chatbotun "ayrı bir tüzel kişilik" olduğu ve dolayısıyla kendi eylemlerinden sorumlu olduğu savunuldu.

Air Canada, hatalı bilgi verdiği yolcuya 650 dolar tazminat ödeyecek.