Ekonomi

Aile Bakanlığı’nın stratejik planında ekonomik kriz itirafı; “Enflasyon sosyal yardımların etkinliğini azaltıyor”

"Sosyal yardım-istihdam ilişkisinin yeterince güçlü olmaması” tehditler arasında sayıldı

10 Mart 2024 08:21

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2024- 2028 Stratejik Planı’nda enflasyondaki artışın sosyal yardımlara olumsuz etkilerine vurgu yapıldı. Planın ekonomik analiz bölümünün “tehditler” başlığı altında “Enflasyon nedeniyle sosyal yardımların etkinliğinin azalması ve stratejik hedeflere ulaşmak için ayrılan kaynakların yetersiz kalması. İşsizlikteki artış nedeniyle sosyal yardım gereksiniminin artması. Sosyal yardım-istihdam ilişkisinin yeterince güçlü olmaması” tespitlerine yer verildi.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, planda bu tespitlere karşı “En alt gelir grubunda yer alan hanelere ilişkin sosyal yardım tutarları artırılmalıdır. Sosyal yardım-istihdam bağlantısını güçlendiren ikincil mevzuatı uygulamaya yönelik çalışmaların etkinliği artırılmalıdır. Türkiye Aile Destek Programı’na yeni bileşenler eklenerek Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi hayata geçirilmelidir” önlemlerine yer verildi.

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024- 2028 Stratejik Planı’nda da yükselen kur ve akaryakıt fiyatlarının oluşturduğu tehditler işlendi. Planın ekonomik analiz bölümünün “tehdit” başlığı altında “Ulaştırma altyapı yatırımlarının yüksek maliyetli olması ve yatırım maliyet tahminlerinde enflasyon ve kur artışları gibi ekonomik nedenlerle sapmaların yüksek olması” tespiti yer aldı.