Gündem

Ahmet Taşgetiren: Kılıçdaroğlu'nun seçilme ihtimali, Cumhuriyet'in tartışılmaz üçlüsü Türk-Sünni-Hanefi şablonunun değişmesi demek

21 Nisan 2023 07:52

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, uzun bir süredir siyasetin gündeminde "Türkiye’nin Alevi bir Cumhurbaşkanı olacak mı?" sorusunun olduğunu belirterek, "Kılıçdaroğlu sadece CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olsaydı, bu soru sorulmazdı. Çünkü kazanma ihtimalinden söz edilemezdi. Ama “Helalleşme” diye bir süreç başlatıp, ardından “Millet İttifakı” diye bir yapı oluşturup, öteden beri CHP’ye mesafeli kitlelerin temsilcileri ile birlikte yürümeye başlayınca, iktidarı değiştirme ihtimali gündeme geldi. Millet İtitfakı’nın Cumhurbaşkanı adayı da olunca Cumhurbaşkanlığına bir “Alevi”nin seçilmesi ihtimali doğdu. Bu, Cumhuriyet’in tartışılmaz üçlüsü diye bilinen “Türk – Sünni – Hanefi” şablonunun değişmesi demekti" diye yazdı.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi başlıklı videosuna işaret eden Taşgetiren, "Evet, sayın Kılıçdaroğlu böyle kritik bir çıkış yaptı. Bunun, deyim yerinde ise kıran kırana giden ve tam da iktidarın kimlikler üzerinden kampanya yürüttüğü bir seçim sürecinde nasıl karşılık bulacağını öngörmüş olmalıdır. “Seccade” ile şununla bununla bu işin bir biçimde seçim malzemesi olacağı açıktı. Kılıçdaroğlu bir anlamda “Korkunun ecele faydası yok” mantığı ile, “kimliğini gizliyor, ona açıktan sahip çıkamıyor” gibi görünmenin kişilik zaafı olacağı düşüncesiyle bu çıkışı yaptı. Bir anlamda “Bir benim hayatıma bakın, bir de ötekilerin hayatına” demiş oldu" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...