Kültür-Sanat

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanından uyarlanan “Beş Şehir: Ankara”, Başkent'in yüz yıllık tablosu beyaz perdeye taşıyor

08 Şubat 2024 20:03

Ege Vural Hükümdar

Alper Kaya ve Gökçin Dokumacı’nın yönetmenliğini üstlendiği Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir kitabından uyarlanan “Beş Şehir: Ankara”, 10 Şubat 19.30'da Ankara Gençlik Parkı Tiyatro Salonu’nda ikinci gösterimini yapacak. Ankara’nın Tanpınar’ın kitabında olduğu gibi beş bölümde incelendiği belgesel, biri animasyon olmak üzere beş farklı konseptte hazırlandı.

5 yaşından beri yaşadığı şehre vefa borcunu ödeyebilmek için Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir eserinin Ankara’sının belgeselini çekmeye karar verdiğini ifade eden yönetmen Alper Kaya, Tanpınar’ın Ankara’sını okuduğunda kafasında oluşan 100 yıllık tabloyu Ankara’nın başkent oluşunun yüzüncü yılında beyaz perdeye aktarmaya karar verdiğini söyledi. Ekip arkadaşı yönetmen Gökçin Dokumacı ile çektikleri belgeselde, kitaba olabildiğince sadık kaldıklarını vurgulayarak “Değiştireceğimiz her kısım Tanpınar’a bir hakaret olacaktı” dedi.

Ankara’nın Ahmet Hamdi Tanpınar’ın yaptığı gibi 5 bölümde incelendiği “Beş Şehir: Ankara” belgeselinin her bölümü farklı bir sinematografi ile incelendi. Biri animasyon olmak üzere her bölümü farklı üslupta incelenen belgeselin bir bölümünde Evliya Çelebi’ye günümüz Ankara’sında bir şehir turu yaparken bir diğer bölümünde Tanpınar ile “röportaj” yapılıyor.

Evliya Çelebi’nin kendine has mizahı bir yapısının olduğunu belirten Kaya, “Anıtkabir’ı ziyaret ettikten sonra Çiftlik’te kokoreç yemeye giden Evliya Çelebi’ye Ankara’ya yeni gelenlere tavsiye edilecek yerleri gezdirerek bir tur attırdık” diye ekledi.

Tanpınar'ın Ankara’sından şimdinin Ankara’sına bir köprü kurmaya ve Tanpınar’ın yazdığı zamanla günümüz şehrini birleştirmeye çalıştığını ifade eden Kaya, uzun zamandır Ankara’da yaşamasına rağmen keşfetmediği birçok şey olduğunu öğrendiğini belirtti.

Eserin çekim sürecinin kendileri için çok keyifli geçtiğini söyleyen yönetmen, kendileri için en keyifli bölümün Evliya Çelebi’nin Ankara’da yaptığı tur olduğunu belirtti.