Dünya

Afgan öğrenciden dünya liderlerine çağrı: Geride bırakılanları, okula gidemeyenleri unutmayın

"Geçen yıl sınıfımdaydım ancak bu yıl kız öğrenciler sınıflarda değil"

22 Eylül 2022 08:51

T24 Dış Haberler

Afganistan’ı Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi sonrasında terk etmek zorunda kalan Afganistan Kadın Robotik Takımı Başkanı Somaya Faruki, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın ardından ülkesinde hakları elinden alınan kadınlar ve kız çocuklarının yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dünya liderlerine hitap ettikten sonra Reuters’a konuşan Somaya Faruki “Geçen yıl sınıfımdaydım ancak bu yıl kız öğrenciler sınıflarda değil. Sınıflar boş ve onlar evlerinde. Konuşma yaparken kendimi kontrol etmek, hislerimi kontrol etmek çok zordu” dedi.

BM’de dünya liderlerine seslenen Faruki, Afgan kız çocuklarının haklarının korunması ve eğitime dönebilmeleri için birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Faruki, “Bu hafta hepiniz eğitimi herkes için dönüştürecek çözümler önermek için buradasınız ancak geride bırakılanları, okula gidemeyecek durumda olanları unutmamalısınız” dedi.

Faruki, Taliban’ın ülke yönetimi ele geçirmesinden sonra Afganistan’dan ayrılmış, ABD’de Missouri Bilim ve Teknik Üniversitesi’ne başlamıştı.

BM’deki Eğitimi Dönüştürme Zirvesi’nde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taliban’a kız çocuklarının ortaokul eğitimine yönelik tüm kısıtlamaları kaldırma çağrısında bulunmuştu.

Taliban, Afganistan’da yönetimi ele geçirdikten sonra verdiği “kadınlar ve kız çocuklarının hakları korunacak” taahhüdünden geri dönmüş, kız çocuklarının ortaokul ve lise eğitimlerini yasaklamıştı. Şeriat yasasına uygun bir müfredat hazırlandığını iddia eden Taliban, kız çocuklarının bu durumda okula dönebileceğini söylüyor.