Gündem

Adli Tıp Kurumu'ndan 81 yaşındaki yüzde 93 engelli kişiye "cezaevinde kalabilir" raporu

Hastane Kaya için "hayatını cezaevi koşullarında devam ettiremeyeceği " yönünde rapor verdi

19 Mart 2024 13:08

Adli Tıp Kurumu’nun "cezaevinde kalabilir" raporu verdiği 81 yaşındaki yüzde 93 engelli Abdulalim Kaya, 4,5 yıllık cezasının 1 yılını yattı, 3 buçuk yıl daha kalması gerekiyor. Yaşamını tek başına sürdüremeyen Kaya’nın yakınları tahliye edilmesini istiyor.

Amida Haber'in aktardığına göre; 81 yaşındaki ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya 2008 yılında bir basın açıklamasına katıldı. Savcılık, Kaya hakkında “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan dava açtı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Kaya’ya 8.5 yıl hapis cezası verdi. Kaya’nın cezası 2011 yılında Yargıtay tarafından onandı. 12 yıl boyunca firari yaşayan Abdulalim Kaya, Bursa’da geçirdiği bir ameliyattan sonra 14 Ekim 2020’de gözaltına alınarak tutuklandı. Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Kaya, yapılan başvurular sonucunda sağlık problemleri nedeniyle 2 ay sonra tahliye edildi ve cezası 2 yıl süreyle ertelendi.

Hastane: Cezaevinde kalamaz

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kaya hakkında 12 Ekim 2022’de yüzde 93 engellilik raporu verildi. Raporda Kaya’nın hayatını yalnız ve cezaevi koşullarında devam ettiremeyeceğinin altı çizilirken, tedaviye ihtiyacı olduğu Kaya'nın hastalığının kesin bir şekilde hayati tehlikeye sahip olduğu vurgulandı. Ancak rapora rağmen Kaya 18 Mart 2023’te tekrardan tutuklanarak Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

3 yıl daha yatması gerekiyor

Yeni yasal düzenlemeler ile cezası 4,5 yıla düşürülen Kaya, 18 Mart 2023’te yüzde 93 engelli raporu, böbrek yetmezliği, fıtık, tansiyon hastalığı, prostat kanseri, demans hastalığı gibi birçok rahatsızlığına rağmen bir yıldır ceza evinde tutuluyor. Avukatları ve ailesi tarafından cezasının ertelenmesi yapılan başvurular neticesinde, Kaya İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Adli Tıp Kurumu’nun, 31 Ağustos’ta “cezaevinde kalabilir” raporu verdi.

"Babam tek başına ihtiyaçlarını gideremiyor"

Feremez Kaya, babasının yatalak durumda olduğunu, cezaevi yetkililerin yardımı olmadan görüşe gelemediğini, arkadaşları olmadan ihtiyaçlarını tek başına gidemediğini söyledi. "Resmi olarak bütün iletişim kanallarını kullandım. Cumhurbaşkanına, Adalet Bakanlığı’na, ulaşmaya çalıştım. CİMER, gibi daha birçok kanaldan ulaşmaya çalıştım, birebir başvurularda bulundum." diyen Kaya bir çözüme ulaşamadığını söyledi. Kaya, yetkilere seslenerek babasını tahliye edilmesini istedi. 

FOTO KAYNAK: AMİDA HABER