Gündem

Adalet Bakanlığı'ndan yeni uygulama; artık istismar davaları sonuna kadar takip edilecek

Mağdur kişilerin avukat giderlerini ve masraflarını da devlet karşılayacak

27 Şubat 2019 11:18

Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı, yıllardır Türkiye'nin kanayan yarası olan engelli bireye, kadınlara ve çocuklara karşı şiddet ve cinsel istismara karşı yeni bir proje uygulamaya koyuyor. Buna göre, istismar mağduru çocuklar, engelliler, kimsesizlerin davaları devlet tarafından sonuna kadar takip edilecek, avukat giderleri ile diğer masrafları devlet tarafından karşılanacak.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, yedi pilot ilde, kırılgan gruplara yönelik başlatılan ve özel birim kurulmasını öngören, başarılı olması halinde de 81 ile yaygınlaştırılacak proje özetle şöyle:

"Pilot uygulama için belirlenen; İstanbul Anadolu, İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun, Malatya ve Rize adliyelerinde bakanlığa bağlı olarak cumhuriyet başsavcılığının gözetim ve denetiminde özel müdürlük kurulacak.

"Müdürlük bünyesinde bilgilendirme ve yönlendirme bürosu, kırılgan grup destek bürosu, ceza yargılaması destek bürosu ve hukuk yargılaması destek bürosu oluşturulacak.

"Çocuk ve boşanma sürecine has kurgulanan mevcut sistem, tüm kırılgan grup mensuplarını kapsayacak şekilde genişleyecek. Adli süreçte; cinsel suç, aile içi şiddet, terör veya insan ticareti suçu mağdurları ile çocuk, kadın, yaşlı ve engelli mağdurlar özel olarak desteklenecek.

"Çocuk ve aile içi şiddet büroları ile tüm ceza mahkemelerinde uzman desteği sağlanacak.

"Müdürlüğün görevlendirdiği uzmanlar, söz konusu dört kırılgan grupta bulunanlara, ilgili ilde bulunan barolarla irtibata geçerek davaya ücretsiz avukat tayin edilmesini sağlayacak.

"Cinsel istismar mağduru çocuklar için karakollarda yapılan işlem anında müdürlüklere iletilecek. Aile olayın failinden şikayetçi olmasa da görevli uzman aile ile konuşup şikayet için ikna edecek."


Haberin tamamı için tıklayın.