Gündem

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı; Avukatlık Kanunu değişiyor

05 Nisan 2024 08:39

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avukatlık Kanunu'yla ilgili taslak çalışma yapıldığını belirterek, "Bilim kurulu üzerinde çalışıyor. Avukat meslektaşlarımızın, barolarımızın da görüşlerini almaya devam ediyoruz. İnşallah 28'inci dönem parlamentosunun takdirlerine taslağımızı sunacağız" dedi.

Ankara 2 No'lu Barosu'nun düzenlediği 'Avukatlar Günü İftar Programı'nda konuşan Bakan Tunç, Avukatlık Kanunu'yla ilgili çalıştıklarını söyleyerek, yeni avukatlık kanunuyla, avukatların sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti. 

Yılmaz Tunç, şunları söyledi:

“Avukatlık Kanunu’yla ilgili de çalışmamızı sürdürüyoruz. Bir taslak çalışmamız var. Bilim kurulu üzerinde çalışıyor. Avukat meslektaşlarımızın, barolarımızın da görüşlerini almaya devam ediyoruz. Ve inşallah yeni avukatlık kanunuyla, ortaklarımızın özellikle sorunlarını ortadan kaldıracak bir temel kanunun, inşallah 28'inci dönem parlamentosunun takdirlerine, taslağımızı önce Cumhurbaşkanlığımıza ve sonrasında da meclis grubumuza ve milletvekillerimize, takdirlerine sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii yargı reformu strateji belgesi kapsamında, özellikle avukatlık mesleğinin kalitesinin artırılmasıyla ilgili önemli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bunlar, 2024 yılından itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeler var. Bunlardan en önemlisi, yıllarca tartışılan, 'artık avukatlıkta da bir sınav olsun, hukuk fakültesi bittikten sonra, bir ön elemeye tabi tutulsun' şeklindeki öneriydi. Bu, birinci yargı paketinde yasalaşmıştır. Yürürlüğe giriş tarihi de 2024 yılı idi. 2024'ün Ekim başı gibi, hukuk mesleklerine giriş planını gerçekleştireceğiz. Bundan sonra artık avukatlık stajına başlayacak olan genç kardeşlerimizin, öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek. Hâkimlik, savcılık sınavına girecek olanların da yine hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekmektedir. Böylece hem fiziki kapasitenin arttırılması, hem mevzuatın iyileştirilmesi ve mevzuatı uygulayacak insan unsurunun, hâkim, savcı ve avukatlarımızın, özellikle kalitesinin artması noktasındaki çalışmalarımızı da inşallah sürdürüyoruz"