Kültür-Sanat

Adalet Atlası söyleşileri kitap oldu: Farklı disiplinler, adaletle nerede ve nasıl buluşur?

Kitap, 'Adalet Atlası' podcast serisindeki 30 söyleşiyi bir araya getiriyor. Kitaptaki her bölümde farklı alanlardan uzman konuklar Hazal Özvarış’ın soruları eşliğinde yürüme, temsil, özür, büyüme, hatırlama / hatırlatma ve madde gibi birçok eylem ve ele alış biçiminin adalet ile ilişkisine bakıyor...

15 Eylül 2023 11:32

T24 Kültür Sanat

75 isimle farklı disiplinlerin adaletle kesişim noktalarını sorgulayan Adalet Atlası söyleşileri, İletişim Yayınları’ndan kitap olarak çıktı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen 6 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Osman Kavala’nın sunuş yazısını yazdığı, Hazal Özvarış’ın yayına hazırladığı kitap, sinemadan mezarlıklara, ağaçlardan video oyunlarına uzanan 30 söyleşi içeriyor.

Osman Kavala’nın sunuş yazısını okumak ve bölüm başlıklarına bakmak için tıklayın.

Hazal Özvarış (solda), Feride Eralp, Suzi Asa   

Adalet Atlası, Anadolu Kültür’ün ilk podcast projesi olarak ifade özgürlüğünün çeşitli yollarla sınırlandırıldığı, bazı üniversitelerin kapatıldığı günlerde adaleti baştan düşünmek ve buna ihtiyaç duyanlara ulaşabilmek için 2020’de başladı. Üç yıl süren projenin Danışma Kurulu’nda psikososyal çalışmalar ve film sosyolojisi alanlarında çalışan akademisyen Umut Tümay Arslan, hukuk sosyolojisi, insan hakları ve devlet kuramı çalışan hukukçu Kasım Akbaş, Altyazı Fasikül: Özgür Sinema projesinin yürütücüsü sinema yazarı Senem Aytaç, geçmişle yüzleşmenin yanı sıra nörobilim ile adalet ilişkisini araştıran hukukçu Ozan Erözden, feminist hukuk teorisi ve Nazi dönemi hukuk uygulamalarını çalışan hukukçu Ceren Akçabay ve Osmanlı edebiyatları ve karşılaştırmalı edebiyat alanında çalışan akademisyen Mehmet Fatih Uslu yer aldı. Güncel hak ihlallerinden yola çıkan ancak adaleti hukukla sınırlamayan seride müzikten adli tıbba, yapay zekâdan edebiyata pek çok alan ele alındı.

Daha fazla insanın içeriğe erişimini sağlayabilmek için söyleşiler, Asena Günal’ın editörlüğünde bu kez yazılı olarak yeniden düzenlendi. Kitapta yer alan her bölümde farklı alanlardan iki veya üç konuk, Özvarış’ın soruları eşliğinde yürüme, temsil, özür, büyüme, hatırlama / hatırlatma ve madde gibi birçok eylem ve ele alış biçiminin adalet ile ilişkisine bakıyor. Bölümlere katkı sunan konukların tam listesi şöyle:

Nazile Kalaycı, Ertuğrul Uzun, Melek Göregenli, Ozan Erözden, Merve Şen, Emre Koyuncu, Cansu Muratoğlu, Adnan Çelik, Fethiye Çetin, Özgür Sevgi Göral, Emin Alper, Senem Aytaç, Cem Kaptanoğlu, Tora Pekin, Ceren Akçabay, Serdar Tekin, Sema Kaygusuz, Mehmet Fatih Uslu, Berrin Sönmez, Leyla Kayhan Elbirlik, Meriç Eyüboğlu, Umut Tümay Arslan, Nora Tataryan, Barış Ünlü, Özkan Agtaş, Seçkin Sertdemir, Halil İbrahim Yenigün, Mehmet Evkuran, Hidayet Şefkatli Tuksal, Ezhel, Mustafa Avcı, Aslı Zengin, Bella Habip, Ümit Biçer, Neslihan Serap Şengör, Barış Erman, Ayşe Acar, Tonguç İbrahim Sezen, Diğdem Sezen, Barış Alp Özden, Murathan Mungan, Nilüfer Erdem, Koray Başar, Efruz Kaya, Nazan Maksudyan, Feride Eralp, Caroline Finkel, Aslı Özgen, Özge Yücel, Cüneyt Kayaalp, Aslıhan Sanal, Başak Ertür, Tanıl Bora, Deniz Yonucu, Aybars Yanık, Mehmet Polatel, Kübra Kurt Çalışkan, Kasım Akbaş, Aylin Vartanyan, Talin Suciyan, Melis Baş, Alev Özkazanç, Şebnem Keniş, Rober Koptaş, Ceylan Özgün Özçelik, Deniz Tortum, Hera Büyüktaşçıyan, Sera Yelözer, Umut Yıldırım, Fatoş İrwen, Arda İbikoğlu, Yonca Güneş Yücel, Levent Artüz, Aslı Uludağ, Oğuz Karayemiş