Gündem

Abdulkadir Selvi: ABD’nin ziyareti iptali söz konusu değil, Biden-Erdoğan görüşmesi için hazırlanıyorlar

“Ne ABD’den gezinin iptal edildiğine ilişkin bir bilgi var ne de Erdoğan’ın ilgili birimlere geziyi iptal ettiğine ilişkin bir talimat gelmiş”

24 Nisan 2024 07:34

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ezişinin iptal edildiği iddiasına ilişkin kaleme aldığı yazısında “Ne ABD’den gezinin iptal edildiğine ilişkin bir bilgi var ne de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilgili birimlere geziyi iptal ettiğine ilişkin bir talimat gelmiş” diye yazdı. Selvi, “ABD’nin ziyareti iptali söz konusu değil. Onlar 9 Mayıs’ta yapılacak olan Biden-Erdoğan görüşmesi için hazırlanıyorlar” dedi.

Erdoğan’ın 9 Mayıs'ta resmi davetli olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne gideceği açıklanmıştı. Erdoğan ilk kez Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'le görüşecekti. Ancak, söz konusu ziyaretin iptal edildiği yönünde bazı iddialar ortaya atıldı. Hükümet kanadından iddialara ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi.

Abdulkadir Selvi, söz konusu iddialarla ilgili görüştüğü kaynaklarından edindiklerini bugünkü yazısında şöyle aktardı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD gezisinin iptal edildiğine dair ABD tarafından bir bilgi verilmiş değil. Zaten ABD’liler bu ziyaretin yapılmasını istiyorlar. ABD’nin ziyareti iptali söz konusu değil. Onlar 9 Mayıs’ta yapılacak olan Biden-Erdoğan görüşmesi için hazırlanıyorlar. Görüşmeye ilişkin ön hazırlıkları yürütmek üzere geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar vekili John Bass Ankara’daydı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. John Bass, 15 Temmuz döneminde ABD’nin Ankara Büyükelçisi’ydi. Benim için soru işaretleri taşıyan bir büyükelçidir. Ama Erdoğan’ın ABD ziyaretiyle ilgili görüşmeleri olumlu geçti.

ABD tarafı Erdoğan’ın gezisine hazırlanıyor. Zaten haberde de ABD’nin değil Erdoğan’ın iptal ettiği iddiasına yer veriliyordu. Kaynaklarımdan Türkiye cephesini de soruşturdum. İlgili birimlere Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, ABD gezisini iptal ettiğine dair bir talimat gitmemiş. Erdoğan geziyi iptal ederse Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler ile Dışişleri Bakanlığı’nın öncelikli olarak bilgilendirilmesi gerekiyor. Erdoğan’dan iptal talimatı gelirse Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’deki muhataplarını bilgilendirmeleri gerekecek. Ama o yönde bir talimat yok.

Kısaca özetlersem ne ABD’den gezinin iptal edildiğine ilişkin bir bilgi var ne de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilgili birimlere geziyi iptal ettiğine ilişkin bir talimat gelmiş. Şu anda çalışmalar gezi yapılacak diye yürütülüyor. Bu benim 24 saat içinde ulaştığım bilgi. Yarın başka bir gelişme olursa onu da paylaşırım.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.