Dünya

ABD yönetiminden İsrail'e sert eleştiriler: Aması yok!

Harris, Biden'ın Gazze'de acil ateşkes çağrısını yineledi

04 Mart 2024 07:24

T24 Dış Haberler

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail'i Gazze'de "insani felaketi hafifletmek için" gerekeni yapmadığını ifade etti. Harris'in eleştirileri, Biden yönetiminin üzerinde yakın müttefikleri İsrail'i kontrol etmeleri için baskının artmasının ardından gündeme geldi. 

Pazar günü Selma, Alabama'daki Edmund Pettus Köprüsü'nde konuşan Harris, Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulundu ve Hamas'ın çatışmaların 6 haftalığına durdurulması karşısında rehineleri serbest bırakmasını öngören anlaşmayı kabul etmesini istedi. Harris'in konuştuğu köprü, yaklaşık 60 yıl önce ABD'li sivil haklar aktivistlerinin eyalet polisleri tarafından dövüldüğü noktaydı.

Harris, Hamas'a da çağrı yapsa da bu sefer eleştirilerinin büyük bölümünü iki numarası olduğu yönetimin desteklediği İsrail'e yöneltti.

"Gazze'de insanlar açlıktan ölüyorlar" diyen Harris, "Şartlar insanlık dışı ve ortak insanlığımız bizi harekete geçmeye çağırıyor" diye konuştu. 

Harris, "İsrail hükümeti, yardım akışını artırmak için çok daha fazlasını yapmalı. Aması yok" dedi. 

Harris, İsrail'in yeni sınır geçişleri açması, yardım gönderilerine gereksiz kısıtlamalar uygulamaması, insani yardım personeli ve kamyonlarının hedef haline gelmesini önlemesi, temel servislerin hayata dönmesi için çalışması ve "daha fazla yemek, su ve yakıtın ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için" düzeni sağlaması gerektiğini ifade etti.

Başkan Yardımcısı'nın sözleri ABD yönetiminde savaşla ilgili giderek büyüyen rahatsızlığa işaret ediyor. Kasım seçimleri yaklaşırken Biden'ın İsrail'e verdiği destek, bazı sol görüşlü seçmenlerin kendisinden uzaklaşmasına sebep oldu. 

ABD, cumartesi günü ilk kez Gazze'ye havadan yardım bıraktı ve pazartesi günü Harris'in Beyaz Saray'da İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'la görüşmesi bekleniyor. 

Pazar günü Hamas delegasyonu, ateşkes müzakerelerindeki son pürüzleri gidermek için Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti. Görüşmelerde ilerleme kaydedilip kaydedilmediği bilinmiyor. 

"Hamas bir ateşkes istediğini iddia ediyor. Masada bir anlaşma var. Bizim de dediğimiz gibi Hamas'ın bu anlaşmayı kabul etmesi gerekiyor" diyen Harris, "Ateşkesi sağlayalım. Haydi rehineleri aileleriyle buluşturalım. Gazze'deki insanlara hemen yardım sağlayalım" diye devam etti.

Washington, cuma günü başlayacak Ramazan ayından önce bir geçici ateşkesin sağlanmasının yakın olduğunu iddia ediyor. Amerikan basınına konuşan yetkililer, İsrail'in anlaşmayı prensipte kabul ettiğini söylemişti.