Dünya Basınında Bugün

ABD, UNRWA finansmanını kesecek; İsrail, Hamas'a alternatif arıyor; Kremlin'den dondurulmuş Rus varlıkları çıkışı | Dünya Basınında Bugün

21 Mart 2024 09:28

T24 Dış Haberler

ABD, yakında yasalaşma yolunda olan bir harcama anlaşması çerçevesinde Gazze'deki Filistinlilere yardım sağlayan ana BM kuruluşu UNRWA'nın finansmanını kesecek. İsrailli ve Arap yetkililer, İsrailli güvenlik yetkililerinin Gazze Şeridi'nde yardım dağıtmak için sessizce bir plan geliştirdiklerini ve bu planın sonunda Gazze Şeridi'nde Filistin liderliğinde bir yönetim oluşturabileceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'ın Gazze Şeridi'nde "rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak derhal ateşkes" çağrısında bulunan bir BM Güvenlik Konseyi karar taslağını sunduğunu söyledi. Kremlin, AB'nin dondurulmuş Rus varlıklarını Ukrayna'yı silahlandırmak için kullanması halinde uluslararası hukuku "eşi benzeri görülmemiş bir şekilde ihlal etmiş" olacağını söyledi.

21 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Kongre, Gazze'yi doyuran UNRWA'nın yardımını kesmeyi planlıyor

Plan hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre ABD, yakında yasalaşma yolunda olan bir harcama anlaşması çerçevesinde Gazze'deki Filistinlilere yardım sağlayan ana BM kuruluşu UNRWA'nın finansmanını kesecek.

Milletvekilleri ve Beyaz Saray tarafından müzakere edilen ve bu hafta sonuna kadar Kongre'den geçmesi beklenen devasa harcama tasarısının bir parçası olan yasak, ajans için yüz milyonlarca dolarlık bir açık yaratacak.


The Wall Street Journal | İsrail Hamas'a alternatif geliştirmeye çalışıyor

İsrailli ve Arap yetkililer, İsrailli güvenlik yetkililerinin Gazze Şeridi'nde yardım dağıtmak için sessizce bir plan geliştirdiklerini ve bu planın sonunda Gazze Şeridi'nde Filistin liderliğinde bir yönetim oluşturabileceğini söyledi.


Al Arabiya | ABD, Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını talep eden BM karar tasarısını sundu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'ın Gazze Şeridi'nde "rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak derhal ateşkes" çağrısında bulunan bir BM Güvenlik Konseyi karar taslağını sunduğunu söyledi. 

Blinken, "Aslında şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğumuz ve rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak derhal ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarımız var ve ülkelerin bunu destekleyeceğini umuyoruz" dedi.

İsrail'in başlıca destekçisi olan ABD daha önce BM Güvenlik Konseyi vetosunu kullanarak dünya organının Filistin topraklarında derhal ateşkes çağrısında bulunmasını engellemişti.


The Moscow Times | Kremlin: AB'nin Ukrayna için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanma planı yasadışı

Kremlin, AB'nin dondurulmuş Rus varlıklarını Ukrayna'yı silahlandırmak için kullanması halinde uluslararası hukuku "eşi benzeri görülmemiş bir şekilde ihlal etmiş" olacağını söyledi.

AB üyesi ülkeler aylardır bu varlıklarla ne yapacakları konusunda tartışırken, bloğun en üst düzey diplomatı Josep Borrell Çarşamba günü bu varlıklardan elde edilen faizin Ukrayna'ya aktarılması planını ortaya atmıştı. 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov "Avrupalılar bu tür kararların ekonomilerine, imajlarına ve güvenilir garantörler olarak itibarlarına verebileceği zararın çok iyi farkındalar" dedi.