Dünya

ABD, Ukrayna savaşının yıl dönümünde Rusya bağlantılı 500 hedefe yaptırım uygulayacak: Üçüncü ülkelerdeki şirketler de listeye alınacak

23 Şubat 2024 07:35

T24 Dış Haberler

ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişiminin 2. yıl dönümü için cuma günü 500'den fazla hedefe yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. 

Reuters'a konuşan ABD Hazine Bakanı Wally Adeyemo, ABD'nin müttefikleriyle işbirliği içinde uygulayacağı yaptırımların hem Rus askerî-sınai bloğunu ve üçüncü ülkelerde Rusya'nın yaptırımları delmesini sağlayan şirketleri hedef alacağını söyledi. ABD, işgalin yanı sıra Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin cezaevindeki ölümü nedeniyle de cezalandırılmasını istiyor. 

Perşembe günü yaptığı değerlendirmelerde Adeyemo, "Sadece yarın ABD'de yüzlerce yaptırım yürürlüğe sokacağız, ancak bu adımların sadece ABD tarafından atılmayacağını bilmek önemli" diye konuştu.

Paket, on binleri öldüren ve Ukrayna şehirlerini yıkan savaşın 2022'de başlamasından bu yana ABD'nin açıkladığı binlerce yaptırımın son zinciri olacak. 

Uygulanan yaptırımlar arasında, ABD ve müttefikleri tarafından Moskova'nın petrol ve petrol ürünleri ihracatından elde ettiği gelirleri azaltmayı amaçlayan bir tavan fiyat uygulaması da yer alıyor.

G7'nin önde gelen ekonomileri, AB ve Avustralya'nın dahil olduğu bir koalisyon, küresel pazara arz sağlamaya devam ederken savaşın finansmanını azaltmak için Rus ham petrolü için varil başına 60 dolarlık bir fiyat sınırı belirlemişti.

Cumartesi günü, 24 Şubat 2024'te Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi 3. yılına girecek.