Dünya

ABD tarihin en büyük casusluk olaylarından birinin başrolündeydi: Moskova'ya bilgi satan FBI ajanı Hanssen, cezaevinde öldü

06 Haziran 2023 08:23

T24 Dış Haberler

1,4 milyon dolar ve elmaslar karşılığında Rusya'ya ABD devlet sırlarını satan eski FBI ajanı Robert Hanssen, tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetti. 

ABD tarihinin en bilinen casusluk olaylarından birinin başrolünde olan 79 yaşındaki Hanssen, Colorado'daki federal cezaevindeki hücresinde ölü bulundu.

Assocaited Press'e konuşan bir kaynak, Hanssen'in doğal nedenlerle öldüğüne inandıklarını söyledi. 

Hanssen, 1985'ten yakalandığı 2001'e kadar ABD yetkililerinin Sovyet casusluk faaliyetlerini nasıl izlediğine, nasıl istihbarat toplandığına dair birçok bilgiyi Moskova'ya vermişti. Hanssen'in ABD için çalışan üç Sovyet yetkilisinin de idam edilmesinden kısmen sorumlu olduğu düşünülüyor. 

Hanssen, önce Sovyetler Birliği ve daha sonra Rusya'ya sattığı hassas bilgiler için 1,4 milyon dolar nakit para, elmaslar ve Rolex saat aldı. Kazandığı paraya rağmen yaşam stilini değiştirmeyen Hanssen yakalanana kadar altı çocuğu ve eşiyle Virginia'da bir banliyöde yaşıyor ve bir minivan kullanıyordu.

ABD'li yetkililere göre Hanssen, "Ramon Garcia" diye sahte isim kullanarak Moskova'ya 6 binden fazla belge ve 26 bilgisayar diski iletti.

Yıllar boyunca yakalanmayan Hanssed, başlatılan "köstebek avı" sonucunda Ruslar için bir köprünün ayağına belge dolu çöp torbası bırakırken yakalandı.

2002'de müebbet hapis cezasına çarptırılan Hanssen'in yakalanması, "Breach" isimli filmle beyazperdeye uyarlanmıştı.