Dünya

ABD Savunma Bakanı: Türkiye ile ortak düşmanımıza karşı aynı çizgide kalmaya uğraşacağız

James Mattis vize krizinin askeri operasyonları etkilemediğini belirterek “Türkiye ve ABD yakın çalışmaya devam edecek” dedi

12 Ekim 2017 02:06

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD’nin Türkiye’den yapılacak vize başvurularını askıya almasıyla başlayan vize krizine ilişkin bir açıklama da ABD Savunma Bakanı James Mattis’ten geldi. Mattis vize krizinin askeri operasyonları etkilemediğini belirterek “Türkiye ve ABD yakın çalışmaya devam edecek” dedi.

Mattis, Florida'nın Tampa kentine giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye bir NATO müttefiki ve bundan sonra da ortak düşmanımıza karşı aynı çizgide kalmaya uğraşacağız. Askeri anlamda birlikte iyi çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Diplomatik sıkıntıların ileriye dönük askeri operasyonları etkileyip etkilemeyeceğine dair bir soru üzerine ise Mattis, bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini ancak geçmişte askeri ilişkilerin diplomatik sorunlardan etkilenmediği örnek vakalar olduğunu ifade etti.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un Fethullah Gülen yapılanmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından Ankara Büyükelçiliği de Pazar akşamı bir açıklama yaparak, Türkiye'deki temsilciliklerinde göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını duyurdu. Türkiye ise bu karara sert tepki gösterdi.