Dünya

ABD-Rusya çifte vatandaşı kadın, vatana ihanet suçlamasıyla gözaltına alındı

21 Şubat 2024 09:21

T24 Dış Haberler

ABD-Rusya vatandaşlığına sahip bir kadın, Rusya'da vatana ihanet ve Ukrayna ordusuna bağış toplama şüphesiyle gözaltına alındı.

ABD medyasında adı Los Angeleslı 33 yaşındaki Ksenia Karelina olarak geçen ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından daha önce adı açıklanmayan kadın, Ukraynalı bir kuruluş için para topladığı gerekçesiyle tutuklandı. 

Karelina, aynı zamanda ABD'de Ukrayna yanlısı mitinglere katılmakla da suçlanarak, Yekaterinburg'da Rus yetkililer tarafından gözaltına alındı.

Kadının 2021 yılında ABD vatandaşlığı aldığı ve Los Angeles'ta bir spa'da çalıştığı ve amatör balerin olarak dans ettiği bildirildi. Los Angeles Times'ta yer alan bir habere göre Karelina, ailesini görmek için Rusya'daki evine gittiği esnada tutuklandı. 

Karelina'nın eski kayınvalidesi olduğunu söyleyen Eleonora Srebroski, "Rus adaletine dair umudum yok ama burada güçlü bir ülkede yaşıyoruz ve gürültü yapıp dikkat çekebiliriz." dedi.

Tutuklamayı duyuran açıklamasında Karelina'nın adını vermeyen FSB, gözaltına alınan kadının, Rusya'nın ülkeyi tam kapsamlı işgaline ilk başlattığı Şubat 2022'den bu yana Ukrayna ordusu için para topladığını söyledi. Fonların daha sonra Ukrayna ordusuna tıbbi malzeme, ekipman, silah ve mühimmat satın almak için kullanıldığı belirtilirken hiçbir ayrıntı veya kanıt sunulmadı.

Karelina'nın kimliği raporlarda belirtilmeden önce Beyaz Saray, bildirilen tutuklamadan haberdar olduğunu ve daha fazla bilgi almaya çalıştığını söyledi. Rus devlet haber ajansı Ria Novosti'nin paylaştığı görüntülerde, yüzü şapkayla gizlenen ve bulanıklaşan bir kadına üniformalı bir polis memurunun eşlik ettiği görüldü. 

FSB, kadının "ülkenin güvenliğine karşı" hareket ettiğini ve ABD'deyken Ukrayna ordusunu desteklediğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Salı günü yaptığı açıklamada, Beyaz Saray ve dışişleri bakanlığının "bu kişiye bazı konsolosluk erişimleri sağlamaya" çalıştığını söyledi.

Geçtiğimiz yılın nisan ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, muhaliflere yönelik baskıların bir parçası olarak vatana ihanet suçuna verilen azami cezayı 20 yıldan ömür boyu hapse çıkaran bir kararnameyi imzaladı.

Karelina, suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.