Dünya

ABD ordusunun robot uzay uçağı, SpaceX roketiyle gizli bir göreve çıktı: "ABD-Çin rekabetinde yeni bir boyut"

X-37B görevinin Haziran 2026 veya daha sonrasına kadar sürebileceği düşünülüyor

29 Aralık 2023 12:15

T24 Dış Haberler

ABD ordusunun gizli X-37B robot uzay uçağı, kendisini daha önce hiç olmadığı kadar yüksek bir yörüngeye taşıyabilecek bir SpaceX Falcon Heavy roketiyle fırlatıldı. Önceki görevlerde olduğu gibi, mini bir uzay mekiğine benzeyen ve gizli deneyler taşıyan yeniden kullanılabilir uçakta kimse bulunmuyor.

Birbirine bağlanmış üç roket çekirdeğinden oluşan Falcon Heavy, teknik sorunlar nedeniyle Nasa'nın Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden iki haftadan fazla gecikmeyle havalandı. Daha önceki üç geri sayım kötü hava koşulları ve belirtilmeyen teknik sorunlar nedeniyle iptal edilmişti. 

ABD-Çin rekabetinde yeni bir boyut

Çin'in Shenlong ya da "İlahi Ejderha" olarak bilinen robot uzay uçağının 2020'den bu yana üçüncü kez yörüngeye fırlatılmasından iki hafta sonra gerçekleşen fırlatma, uzayda giderek artan ABD-Çin rekabetine yeni bir boyut kazandırdı.


Pentagon, ordunun ulusal güvenlik uzay fırlatma programı kapsamında ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yürütülen X-37B görevi hakkında çok az ayrıntı açıkladı. Hava Kuvvetleri Hızlı Yetenekler Ofisi geçen ay yaptığı bir açıklamada 7 numaralı görevin "yeni yörünge rejimlerinin test edilmesini ve gelecekteki uzay alanı farkındalık teknolojilerinin denenmesini" içereceğini ifade etmişti. 

2026 veya daha sonrasına kadar sürebilir

X-37B ayrıca bitki tohumlarının uzaydaki sert radyasyon ortamına uzun süre maruz kalmaktan nasıl etkilendiğini incelemek üzere bir Nasa deneyi de taşıyor.

Perşembe günkü fırlatma, 2010'daki ilk uçuşundan bu yana yörüngede 10 yıldan fazla bir süre geçiren X-37B'nin yedinci uçuşu oldu.

X-37B görevinin Haziran 2026 veya daha sonrasına kadar sürebileceği düşünülüyor.