Dünya

ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Lenderking, Husi ve İran saldırılarının arttığı bir dönemde Körfez'e gidiyor

05 Aralık 2023 11:16

T24 Dış Haberler

Washington, ABD'nin Yemen özel temsilcisi Tim Lenderking'in Körfez'e gideceğini duyurdu. Ziyaret, İran ve Husilerin uluslararası deniz taşımacılığına yönelik saldırılarının yoğunlaştığı bir döneme denk geliyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre; Lenderking, İsrail-Hamas savaşının kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayacak. Dışişleri Bakanlığı, Husi ve İran saldırıları artarken Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde deniz güvenliğini korumak için ABD diplomasisini ve bölgesel koordinasyonu "yoğun bir şekilde" sürdüreceklerini açıkladı.

Yemen'de barış ve istikrar vurgusu

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Özel Elçi, savaşı sona erdirmek ve Yemen'i barış ve istikrar için sağlam bir rotaya oturtmak amacıyla siyasi diyalog önceliğini sürdürürken İsrail-Hamas çatışmasını kontrol altına alma ihtiyacını vurgulayacaktır" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışma ne ABD'nin ne de Yemen'de kalıcı bir barışı destekleyen bölgesel ortaklarımızın çıkarlarına hizmet eder"

Lenderking gezisi sırasında Körfez'deki yetkililerle bir araya gelerek kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve Birleşmiş Milletler öncülüğünde kapsayıcı bir siyasi diyaloğun başlatılması için gerekli adımları değerlendirecek.

ABD ordusu, "tüm uygun yanıtları" değerlendireceğini açıklamıştı

Husiler, 7 Ekim'deki Hamas saldırısının ardından başlayan İsrail-Hamas savaşının başlangıcından bu yana İsrail'e füze atıyor. Öte yandan ABD ordusu Pazartesi günü Kızıldeniz'de ticari gemilere yapılan dört saldırının Yemen'deki Husiler tarafından başlatılmış olmasına rağmen İran tarafından "tamamen etkinleştirildiğine" inanmak için her türlü nedene sahip olduğunu söyledi ve ABD'nin "tüm uygun yanıtları" değerlendireceğini ekledi.