Dünya

ABD'nin eski Bolivya Büyükelçisi Rocha'ya "Küba için casusluk" suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası

Küba için 40 yılı aşkın süre boyunca casusluk yaptığını kabul eden ABD'li eski diplomat Rocha, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı

13 Nisan 2024 11:55

ABD'li eski diplomat Victor Manuel Rocha, mart ayında 40 yıldan uzun bir süre boyunca Küba için casusluk yaptığını kabul etmesinin ardından dün 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. ABD Adalet Bakanlığı, 2000-2002 yılları arasında ABD'nin Bolivya büyükelçisi olarak görev yapan Rocha'nın eylemlerini 'ABD hükümetine yönelik en yüksek derecede ve en uzun süreli sızma eylemlerinden biri' olarak nitelendirdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, kendisine ilk olarak Aralık 2023'te resmi olarak suçlama yöneltilen Rocha, biri 'yasadışı yabancı ajan olarak eylemde bulunma' olmak üzere kendisine yöneltilen iki suçlamayı kabul etmişti.

"İhanet ve kandırmaca son buldu"

ABD'li savcılara göre, 73 yaşındaki Rocha, 'gizli gizli' Küba'daki Komünist Parti'yi desteklemiş ve 20 yılı ABD Dışişleri Bakanlığı'nda çalıştığı dönem olmak üzere 40 seneden uzun süre Küba'nın Washington hakkında istihbarat toplamasına yardım etmişti.

Miami'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Adalet Bakanlığı'ndan üst düzey ulusal güvenlik yetkilisi David Newman, mahkemenin kararıyla birlikte 'Rocha'nın 40 yılı aşkın süre işlediği ihanet ve kandırmacanın da son bulduğunu' söyledi. Newman, "Rocha, hayatının büyük bir çoğunluğunda bir yalanı yaşadı" ifadelerini kullandı.

İddianamede ne vardı?

Victor Manuel Rocha, Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra, ABD ordusunun Küba’dan sorumlu kısmı olan ABD Güney Komutanlığı'nın özel danışmanı olarak çalışmıştı.

İddianamede, Kasım 2022'de bir FBI ajanının Küba İstihbarat Servisleri'nin temsilcisi olduğunu iddia ederek, 'Havana'daki arkadaşlarından bir mesaj iletmek için' Rocha ile WhatsApp aracılığıyla temasa geçtiği belirtilmişti. Rocha, dava belgelerine göre 'kimsenin kendisini orada görme ihtimali bulunmadığından' biri bir alışveriş merkezindeki yemek katı olmak üzere bu kişiyle birkaç kez görüşmeyi kabul etmişti.

İddianameye göre, gizli görevdeki FBI ajanıyla yaptığı üç görüşme sırasında Rocha, Küba hükümeti için ajan olarak çalıştığı süreye ilişkin detaylar vermeye başlamıştı. Rocha'nın Küba ve kendisinden söz ederken 'biz' ifadesini kullandığı iddia edilmişti. Küba için çalışan bir casus kılığındaki FBI ajanı ona “Hala bizimle misin?" diye sorduğunda Rocha, sadakatinin sorgulanmasına 'kızdığını' söylemiş, "Erkekliğimi sorgulamak gibi bir şey bu" demişti.