Dünya

ABD'nin BMGK'da Gazze için ateşkesi veto etmesinin ardından kentin kuzey ve güneyinde İsrail saldırısı yoğunlaşıyor

10 Aralık 2023 09:59

T24 Dış Haberler

ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ateşkesi veto etmesinin ardından İsrail, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un merkezindeki Filistinlilerin bölgeden ayrılmasını istedi ve gece boyunca bölgeyi vurdu. 

İki aydır devam eden savaşta Hamas'la varılan ateşkesin 1 Aralık'ta bozulmasından bu yana İsrail kara saldırılarını Gazze Şeridi'nin güney yarısına doğru genişletmiş ve bölge sakinlerinin şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdiği Han Yunus'a doğru ilerlemişti. Her iki taraf da kuzeyde çatışmaların arttığını bildirmişti. 

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verdiği resmi ölü sayısı Cumartesi günü 17 bin 700'ü aşarken, binlerce kişinin kayıp olduğu ve enkaz altında kalarak öldüğü tahmin ediliyor. Bakanlık, ölümlerin yaklaşık yüzde 40'ının 18 yaş altı çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Bölge genelinde çatışmalar sürerken, bölge sakinleri ve BM kuruluşları gidilebilecek güvenli bir yer olmadığını söylüyor, ancak İsrail buna itiraz ediyor.

Saldırılar yoğunlaşıyor

El Nassar ve güneydeki bir başka hastane olan Deyr el-Ballah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi, son 24 saat içinde 133 ölü ve 259 yaralı bildirerek ölü sayısını kayıp ve öldüğü tahmin edilen binlerce kişiyle birlikte artırdı.

Kuzeydeki çatışmalar, Gazze Şehri'nin bazı bölgelerinde ve İsrail çitlerinin ötesinden büyük patlamaların görülebildiği kuzey sınırındaki yerleşim yerlerinde en yoğun halini aldı.

ABD, BMGK'da ateşkesi veto etti; Abbas, "suç ortağı" dedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Washington'un bir gün önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde insani ateşkes kararını destekleyen oylamayı veto etmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Washington, İsrail'e sivilleri korumak için daha fazlasını yapmasını söylediğini ancak yine de İsrail'in ateşkesin Hamas'ın yararına olacağı yönündeki tutumunu desteklediğini belirtti. 

Hamas'ın siyasi büro üyesi İzzet El-Reşik, ABD'nin vetosunu "insanlık dışı" olarak niteleyerek kınadı. Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, vetonun ABD'yi İsrail'in savaş suçlarına ortak ettiğini söyledi.