Dünya

ABD Merkezi Komutası kamera kaydı yayınladı: "İran delil karartmak için Umman Körfezi'ndeki yanan gemilerden patlamayan mayınları söktü"

14 Haziran 2019 08:04

T24 Dış haberler

ABD ordusu yayınladığı bir videonun dün Umman Körfezi'nde patlayan iki gemiden İran Devrim Muhafızları'nın patlamamış mayınları söktüğünün görüldüğünü iddia etti. ABD, İran'ın bu operasyonu "delilleri ortadan kaldırmak için" yaptığını iddia etti. 

ABD Merkezi Komutası (CENTCOM) tarafından yayınlanan siyah beyaz videoda bir grup insanın tekneyle patlayan tankerlerden Kokuka Courageous'da bulunan bir delikten bir şey çıkardığı görülüyor. CENTCOM, bu teknedekilerin İran Devrim Muhafızları mensupları olduğunu, çıkarılan şeyin de patlamayan bir mayın olduğunu iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo patlamaların saldırı kaynaklı olduğunu ve bu "saldırıların" İran tarafından düzenlendiğini iddia etmişti. ABD'den yapılan bir açıklamada ayrıca, "Ülkemizin Orta Doğu'da yeni bir çatışmaya girme niyeti yok, ancak çıkarlarımızı koruyacağız" ifadeleri yer aldı.

İran ise "saldırılarda" bir rolü olduğunu inkar etti ve suçlamaların "ABD'nin İranofobik politikasının bir parçası olduğunu" ifade etti. 

Washington ile İran arasındaki gerilim bir süre önce ABD'nin aldığı bir "istihbarat" sonrası Basra Körfezi yakınlarına askeri yığınak yapmasıyla tırmanmıştı.