Dünya

ABD-Meksika sınırından izinsiz geçişler aylık rekor seviyeye ulaştı

ABD-Meksika sınır geçişlerinde bir önceki aylık en yüksek rakam, kurumun yaklaşık 270 bin işlem yaptığı Eylül ayındaydı

01 Ocak 2024 09:53

T24 Dış Haberler

Aralık ayında 300 binden fazla kişi, ABD-Meksika sınırını kaçak şekilde geçti. 

Aralık ayının ilk 28 gününde sınır görevlileri, ülkeye randevu sistemiyle giriş yapan 50.000 kişinin yanı sıra, giriş limanları arasında güney sınırından izinsiz geçen yaklaşık 235.000 kişi hakkında işlem yaptı. ABD-Meksika sınır geçişlerinde bir önceki aylık en yüksek rakam, kurumun yaklaşık 270 bin işlem yaptığı Eylül ayındaydı.

Aralık ayının başlarında Beyaz Saray, sığınmacılara yeni sınırlamalar getirilmesinin yanı sıra gözaltı ve sınır dışı etme işlemlerinin genişletilebileceğine ilişkin bir açıklamada bulunmuştu. Meksika ve Venezuela Cumartesi günü Meksika'daki Venezuelalı göçmenlerin geri dönüş uçuşlarını yeniden başlattıklarını duyurdular. Bu gelişme, ABD ve Meksika yetkilileri arasında, sınır ötesi ticareti sürdürürken akını engellemeyi amaçlayan üst düzey bir toplantının ardından geldi.

Biden, Meksika Devlet Başkanı ile görüşmek istedi

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD Başkanı Joe Biden'ın göç akınını konuşmak istediğini söyledi. AP'nin haberine göre; Obrador, "Sınıra gelen eşi benzeri görülmemiş sayıdaki göçmen nedeniyle sınırdaki durumdan endişe duyuyordu. Beni aradı ve birlikte bir çözüm bulmamız gerektiğini söyledi" dedi. 

Hükümet rakamlarına göre, ABD'ye izinsiz giriş yapan çoğu kişi, herhangi bir iltica taraması yapılmadan mahkeme tebligatlarıyla serbest bırakılıyor. 800'den az göçmenlik hakiminin görev yaptığı göçmenlik mahkemesi sisteminde 3 milyon bekleyen dava var. 

Göç konusu Ukrayna'ya yardımların bir parçası

ABD'nin Güney Carolina eyaletinden Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, ABD merkezli CBS'in Face the Nation programına verdiği demeçte, Ukrayna'ya yardım anlaşmasının onaylanması için Demokratlarla yürütülen müzakereler sırasında "[göçmenlerin] hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesinin masada olduğunu" söyledi. Graham, "sınır sorunlarına Amerika için bir ulusal güvenlik kabusu olarak baktığını" söyledi.