Dünya

ABD medyası, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını inceledi: Güvenli olduğu söylenen bölgelerde 2 tonluk bombalar kullanılmış

İsrail'in El Şifa Hastanesi'ne yönelik saldırısı ve hastanenin Hamas tarafından kullanıldığı iddialarını inceleyen The Washington Post gazetesi, Hamas'ın hastaneyi bir komuta merkezi olarak kullandığı iddiasının yeterli kanıta sahip olmadığını yazdı

22 Aralık 2023 10:54

T24 Dış Haberler

ABD medyasının önde gelen gazetelerinden The New York Times (NYT) ve The Washington Post, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını inceledi. İsrail'in El Şifa Hastanesi'ne yönelik saldırısı ve hastanenin Hamas tarafından kullanıldığı iddialarını inceleyen The Washington Post gazetesi, Hamas'ın hastaneyi bir komuta merkezi olarak kullandığı iddiasının yeterli kanıta sahip olmadığını yazdı. NYT ise İsrail ordusunun siviller için güvenli bölgeler olarak belirlediği bölgelerde büyük ve yıkıcı bombalı saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti. 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık komplekslerinden biri olan El Şifa Hastanesi'ne yönelik saldırısını; hastane binalarının doğrudan Hamas faaliyetlerine karıştığı, hastanenin Hamas militanları tarafından savaşı komuta etmek için kullanıldığı, kompleksin altında yeraltı tünellerinin bulunduğu iddialarıyla gerçekleştirmişti. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, 27 Ekim'de verdiği brifingde bu iddiaların "somut kanıtlarla" desteklendiğini söyledi. Kompleksi 15 Kasım'da ele geçirdikten sonra bir dizi fotoğraf ve video yayımlayan IDF, iddialarının kanıtlandığını açıklamıştı. 

İsrail ordusunun, El Şifa Hastanesi'ndeki Hamas mühimmatı olduğu iddia edilen
silahlarla ilgili yayımladığı fotoğraf

Kanıtlar, El Şifa'nın Hamas'ın kontrol ve komuta merkezi olduğu iddiasını desteklemekte yetersiz

The Washington Post gazetesinin incelediği açık kaynaklı görseller, uydu görüntüler ve IDF görüntülerine göre; İsrail'in sunduğu kanıtlar Hamas'ın hastaneyi bir komuta ve kontrol merkezi olarak kullandığı iddiasını desteklemekte yetersiz kalıyor. 

Gazetenin araştırması sonucunda IDF birlikleri tarafından keşfedilen tünel ağına bağlı odaların Hamas tarafından askeri amaçla kullanıldığına dair herhangi bir bulguya rastlanmadı ve Hagari tarafından tespit edilen beş hastane binasından hiçbirinin tünel ağına bağlı olduğu görülmedi. Öte yandan tünellere hastane koğuşlarının içinden erişilebildiğine dair hiçbir kanıt yok. 

İsrail ordusu 24 Kasım'da yaptığı açıklamada hastane arazisindeki tüneli imha ettiğini duyurmuş ve kısa süre sonra da geri çekilmişti. 

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD Kongre üyesi The Post'a verdiği demeçte, "Daha önce [El Şifa'nın] bu operasyonların yapıldığı yer olduğuna ikna olmuştum. Ancak şimdi bence yeni bir gösteri seviyesi olmalı. Bu noktada ellerinde daha fazla kanıt olmalı" ifadelerini kullandı. 

El Şifa Sağlık Kompleksi, Gazze'nin en gelişmiş ve en iyi donanımlı hastanesiydi. İsrail'in 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına misilleme olarak hava saldırılarına başlamasının ardından El Şifa, Gazze'nin sarsılan sağlık sisteminin kalbi ve evlerinde öldürülmekten korkan on binlerce yerinden edilmiş Gazzeli için bir sığınak haline gelmişti. 

The Post'a göre İsrail istihbaratı ve savaş planları tam olarak anlaşılmadan, İsrail'in El Şifa'ya yönelik askeri operasyonlarının yasallığı açık bir soru olmaya devam ediyor.

NYT: Güvenli bölgelerde bombardıman

NYT ise İsrail ordusunun siviller için güvenli bölgeler olarak belirlediği bölgelerde büyük ve yıkıcı bombalı saldırılar gerçekleştirdiğini yazdı. 

The New York Times'ın görsel kanıtlara dayanarak yaptığı analize göre; Gazze'deki savaşın ilk altı haftası boyunca İsrail ordusu, siviller için güvenli olarak belirlediği bölgelerde rutin olarak en büyük ve en yıkıcı bombalarından birini kullandı.

NYT'nin video incelemesi, İsrail'in sivillere güvenlik için hareket etmelerini emrettiği güney Gazze'deki bir bölgede 2 bin kiloluk bombaların kullanımına odaklandı. Gazete, Gazze'nin güneyindeki uydu görüntülerinden bomba kraterlerini taramak için bir yapay zeka aracı programladı. 

2 bin kiloluk bombalar kullanılmış

Mühimmat uzmanları, Gazze'nin hafif ve kumlu toprağında bu büyüklükte kraterleri genellikle sadece 2 bin kiloluk bombaların oluşturduğunu söylüyor.

Soruşturma kapsamında uydu görüntüleri ve drone görüntülerinde 208 krater tespit edildi. NYT'ye göre bulgular, 2 bin kiloluk bombaların Gazze'nin güneyinde siviller için bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. 

Bombanın Gazze'nin güneyinde kullanılmasıyla ilgili sorulara yanıt olarak İsrailli bir askeri sözcü The Times'a yaptığı açıklamada İsrail'in önceliğinin Hamas'ı yok etmek olduğunu ve "bu tür soruların daha sonraki bir aşamada ele alınacağını" söyledi.

Pentagon, "Gazze gibi kentsel ortamlar için daha uygun olduğunu düşündüğü" daha küçük bombaların İsrail'e sevkiyatını arttırdı. Yine de Ekim ayından bu yana ABD, 2 bin kiloluk bir bomba türü olan MK-84 mühimmatından 5 bin adet İsrail'e gönderdi.