Dünya

ABD'li yetkili: Dışişleri Bakanı Fidan, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin sene sonundan önce tamamlanabileceğini söyledi

29 Kasım 2023 08:31

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, NATO dışişleri bakanları toplantısında İsveç'in NATO üyeliğine Türkiye'nin yıl sonundan önce onay verebileceğini belirttiği aktarıldı. 

NATO dışişleri bakanları salı günü Brüksel'de bir araya geldi. Bazı üye ülkeler, İsveç'in NATO üyelik sürecinin bu toplantıya kadar tamamlanacağını ve bakanlar Brüksel'deyken bir katılım töreni düzenleneceğini umuyordu. Ancak Türkiye ve Macaristan, İsveç'in katılım protokollerini hala ulusal meclislerinden geçirmedi. 

Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Fidan'ın NATO'lu mevkidaşlarına İsveç'in NATO üyeliği sorununun çözülmesi için "yoğun çalıştığını" söylediğini aktardı.

ABD'li yetkiliye göre İsveç'in üyeliğinin onaylanması için bir takvim sunmasının mümkün olup olmadığı sorulduğunda Fidan, "Birkaç hafta içinde" dedi. 

ABD'li yetkili, "Toplantının özeti, sürecin sene sonundan önce tamamlanacağıydı" dedi. 

Bakan Fidan, çarşamba günü Brüksel'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile de görüştü. Dışişleri Bakanlığı'nın X hesabından yapılan paylaşımda, "NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gerçekleşen görüşmede, Gazze’deki son gelişmeler ve İsveç’in NATO’ya üyelik süreci ele alındı" denildi.

Görüşme öncesi konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Açıkçası Gazze'de hepimizin mücadele etmeye çalıştığı bir kriz var. NATO'nun 75. yıldönümü olan önümüzdeki Haziran ayındaki zirveye doğru ilerlerken İsveç'in üyeliği de dahil olmak üzere NATO'da kafamızda soru işaretleri var. Diğer pek çok meselenin yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı da devam ediyor. Tüm bu konularda görüşlerimizi paylaşma fırsatı bulduğum ve NATO'nun kritik ve çok değerli bir müttefiki olan Türkiye ile işbirliğimiz için minnettarım" ifadelerini kullandı

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda geçen haftalarda görüşülmeye başlanan İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi üzerindeki müzakerelerin ertelenmesi kararlaştırılmıştı.