Dünya

ABD'li Senatör Bob Menendez'in rüşvetten yargılandığı davada yeni gelişme: Evindeki külçe altınlar çalıntı çıktı

Altınların mahkemede kanıt olarak kullanılacağı belirtildi

07 Aralık 2023 10:07

ABD'li Senatör Bob Menendez'in iş insanı Fred Daibes'ten "rüşvet aldığı" iddiasıyla yargılandığı davada yeni gelişmeler yaşandı. Menendez'in evinde bulunan külçe altınlar 2013'teki hırsızlık olayıyla bağlantılı çıktı. 

ABD'li senatör Menendez'in rüşvet davasının sanıklarından iş insanı Fred Daibes, 2013 yılında 22 külçe altınının çalındığını bildirmişti. Bunlardan dördünün Menendez'in evinde bulunduğu, altınların mahkemede kanıt olarak kullanılacağı belirtildi.

NBC News'un haberine göre; FBI’ın (Federal Soruşturma Bürosu) senatörün evinde yaptığı inceleme sonucu ele geçirilen külçe altınlar davaya dahil edilerek mahkemeye “kanıt” olarak sunuldu. Daibes’in on yıl önceki silahlı soygunu ihbar etmesinin ardından tüm külçe altınlar 500 bin dolarla birlikte bulunarak kendisine iade edilmiş ve dört kişi tutuklanmıştı.

New Jersey’nin kıdemli senatörü Menendez, skandalın ortaya çıkmasının ardından ayrıca Mısır lehine “casusluk yapmakla” suçlandı. İddianameye göre eşi Nadine Arslanian Menendez ve iş insanı Wael Hana da senatöre ajanlık faaliyetlerinde yardım etmekten suçlanan diğer isimler.

Son olarak, Ekim ayında New York Güney Bölgesi ABD savcısı tarafından hazırlanan bir iddianamede senatör, eşi Nadine Arslanian Menendez ve iş insanı Wael Hana, senatörün Mısır’a fayda sağlamak amacıyla yabancı ajan olarak hareket etmesi için birlikte komplo kurmakla suçlandı.

Menendez geçtiğimiz ay Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak görev yaptığı sırada Ocak 2018’den Haziran 2022’ye kadar Mısır hükümeti için casusluk faaliyeti yürüttüğü iddialarını reddetti.

İddianame hazırlandığı sırada senatör ve iddianamede adı geçen iş insanları zaten rüşvet skandalına bulaşmakla suçlanıyordu. Eylül ayında hazırlanan ilk iddianamede Menendez ve eşi, iş insanlarını "zengin etmek" ve onları "çeşitli tehlikelerden uzak tutmak" karşılığında onlardan yüzbinlerce dolar rüşvet almakta suçlanmıştı. Skandalın ardından Menendez, Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı'ndan istifa etmişti. Dört şüpheli ise kısa süre sonra yakalandı ve daha sonra Daibes’in de katıldığı mahkemede suçlarını kabul ettiler.

NBC’nin haberine göre Daibes, 13 Aralık 2013 tarihinde her biri kendi seri numarasına sahip külçe alınların ve çalınan diğer eşyaların kendisine ait olduğunu kanıtlayan belgeleri imzaladı. Yayın kuruluşunun savcı ve polis tarafından 2014 yılında hazırlanan tutanağa dayandırdığı haberine göre Daibes külçe altınlar için “Hepsi farklı damgalı. Aynı şekilde damgalanmış iki külçe göremezsiniz” dedi.

Daibes’in imzası ve baş harfleri, her bir külçe altını ilgili seri numarasıyla birlikte kayıtlarda yer alıyor. 10 yıl sonra FBI’ın Menendez ve eşi Nadine’in New Jersey’deki evinde bu külçelerden dördünü seri numaralarıyla birlikte bulması davanın seyrini değiştireceğe benziyor.

NBC Hukuk Analisti Danny Cevallos, “Tüm bunlar senatör Menendez için kötü haber. Çünkü delil zinciri bu noktadan sonra kolay çözülecek gibi” dedi.

İstifa getiren rüşvet skandalı

Bob Menendez’in rüşvet davası, ABD Senatosu’nda New Jersey’yi temsil eden Demokrat bir senatör olan Menendez’i rüşvet suçlamalarıyla karşı karşıya bıraktı. İlk olarak 2015 yılında ortaya çıkan davada Menendez birkaç federal suçlamaya maruz kaldı. Davanın temelinde Menendez’in Florida’daki bir göz doktoru olan Salomon Melgen’den aldığı hediyeler ve bağışlar bulunmaktaydı.

Suçlamalara göre Menendez, Melgen'in bağışları karşılığında lobicilik faaliyetlerinde bulunmuş ve özellikle Medicare ile ilgili sorunlarda Melgen'e yardımcı olmuştur. Ayrıca Menendez'in lüks tatiller ve diğer hediyeler karşılığında Melgen’e politik gücünü kullanarak yardım ettiği iddia edilmişti.

Evindeki aramada bulunan altın külçeler ve gizli nakit paraların yanı sıra Menendez’in, özellikle Kongre’de yabancı ülkelere yapılacak askeri yardımlar üzerinde söz sahibi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı boyunca Mısır’a resmi yardımlardaki etkisi ile New Jersey’deki Mısır kökenli iş insanları ve firmalarla girdiği ilişkiler iddianamede dikkat çekmişti.

2017’de yapılan dava sonucunda, jüri, Menendez ve Melgen’in bazı suçlamalarının mahkeme tarafından reddedilmesine rağmen diğer suçlamaların ciddi olduğuna karar verdi. Ancak bu kararın ardından federal yargıç, jürinin bir kısmının 2016 yılında ABD Yüksek Mahkemesi tarafından belirlenen yeni bir yasaya uymaması nedeniyle davayı düşürdü. Yargıç jürinin rüşvet suçlamalarının kanıtlanmasında daha katı bir standardı karşılayamayacağını belirtti.

Küba kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Menendez, ABD tarafından Türkiye’ye yapılacak F-16 satışına karşı çıkan senatörlerden biri olarak biliniyor.