Dünya Basınında Bugün

ABD, İran'a karşı İsrail'in yanında "demir gibi sağlam"; Atina'da "Türkiye ile gerginlik" endişesi | Dünya Basınında Bugün

11 Nisan 2024 09:44

T24 Dış Haberler

Yetişkinlere yönelik Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) cinsiyet hizmetleri, tıbbî araştırmalara katılmayı reddetmeleri nedeniyle bakanların artan öfkesiyle karşı karşıya. NHS, yetişkinlere yönelik hizmetlerin ayrı bir bağımsız incelemeye tâbi tutulmasını istedi. ABD Başkanı Joe Biden, Washington'ın, İran'ın olası misilleme saldırısına karşı İsrail'in yanında "demir gibi sağlam" olduğunu söyledi. İsrail ve Hamas, ABD destekli ateşkes önerisinin ayrıntıları üzerinde anlaşmaya çalışırken, İsrailli yetkililer Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını istiyor. Ancak yetkililer, Hamas'ın elindeki rehinelerden kaçının hayatta olduğunu bilmiyor. Al Arabiya'ya konuşan istihbarat konusunda bilgi sahibi kişilere göre; ABD ve müttefikleri, İran ya da vekillerinin İsrail'deki askeri ve hükümet hedeflerine yönelik büyük füze ya da insansız hava aracı saldırılarının yakın olduğunu düşünüyor. Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, Ege Denizi'ndeki deniz parkı projesine Türkiye Dışişleri'nin verdiği yanıtın Yunan yetkililer tarafından "Türk hükümetinin kendi seçeceği bir zamanda 2020'den 2023'e kadar hüküm süren yüksek gerilim dönemine geri dönmeyi tercih edebileceği" şeklinde yorumlandığını yazdı. 

11 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya'da verileri paylaşmayı reddeden cinsiyet klinikleri hedefte

Yetişkinlere yönelik Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) cinsiyet hizmetleri, tıbbî araştırmalara katılmayı reddetmeleri nedeniyle bakanların artan öfkesiyle karşı karşıya. 

Dr. Hilary Cass, yedi NHS yetişkin cinsiyet kliniğinden altısının, uzun vadeli sonuçlara ilişkin verileri paylaşmayarak çocuk hizmetlerine ilişkin raporunu "engellediğini" açıkladı.

NHS, "ideoloji tarafından ele geçirildikleri" ve "yüzlerce savunmasız genç kadını cinsiyet hormonu üretmeye ya da cinsiyet değiştirme ameliyatına yönlendirdikleri" yönündeki endişeler nedeniyle yetişkinlere yönelik hizmetlerin ayrı bir bağımsız incelemeye tâbi tutulmasını istedi.


The Guardian | Biden, İran saldırısı karşısında İsrail'e "demir gibi" destek verdiğini açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, Washington'ın, İran'ın olası misilleme saldırısına karşı İsrail'in yanında "demir gibi sağlam" olduğunu söyledi. 

Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluk binasına düzenlenen insansız hava aracı saldırısından İsrail'i sorumlu tutan İran, birkaç gün içinde misilleme olarak "önemli" bir İran saldırısının gerçekleşebileceğine dair endişeleri tetikliyor. 


The Washington Post | İsrail, akıbeti belirsiz "rehinelerin" iadesini istiyor

İsrail ve Hamas, ABD destekli ateşkes önerisinin ayrıntıları üzerinde anlaşmaya çalışırken, İsrailli yetkililer Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını istiyor. Ancak yetkililer, Hamas'ın elindeki rehinelerden kaçının hayatta olduğunu bilmiyor. 

Hamas'ın şu ana kadar İsrailli müzakerecilere kalan rehinelerin bir listesini vermemesi, örgütün savaş sırasında rehinelerin izini kaybettiği ya da daha kötüsü kaçının öldürüldüğünü açıklamak istemeyebileceği endişelerine yol açıyor.


Al Arabiya | ABD ve müttefikleri, İran ve vekillerinin yakında İsrail'i vuracağına inanıyor

Şam'daki İran konsolosluk binasına yönelik saldırının ardından İran'ın, saldırıdan sorumlu tuttuğu İsrail'e yönelik misilleme saldırısı gerçekleştireceği endişesi büyüyor. 

İstihbarat konusunda bilgi sahibi kişilere göre; ABD ve müttefikleri, İran ya da vekillerinin İsrail'deki askeri ve hükümet hedeflerine yönelik büyük füze ya da insansız hava aracı saldırılarının yakın olduğunu düşünüyor. 

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kişiler, muhtemelen yüksek hassasiyetli füzelerin kullanılacağı muhtemel saldırının önümüzdeki günlerde gerçekleşebileceğini söyledi. Bu kişilerden biri, ABD ve İsrail istihbaratından gelen değerlendirmelere dayanarak, bunun olup olmayacağından ziyade ne zaman olacağına dair bir mesele olarak görüldüğünü söyledi.


eKathimerini | Yunan yetkililer, Türkiye'nin gerginlik istediğinden korkuyor

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde iki deniz parkı kurma projesine, Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği tepki Atina'nın gündeminde. 

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, "Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Yunanistan'ın nispeten iyi ilişkiler ortamını baltaladığı yönündeki iddialarına ılımlı bir yanıt vermeyi tercih etti, ancak yetkililer, kısmen iç siyasi baskı nedeniyle Türk hükümetinin kendi seçeceği bir zamanda 2020'den 2023'e kadar hüküm süren yüksek gerilim dönemine geri dönmeyi tercih edebileceğine giderek daha fazla inanıyor" ifadelerini kullandı.