Dünya

Trump'ın insansız hava aracı açıklamasına İran'dan yanıt

"UUS Boxer, gemi ve mürettebatının güvenliğini tehdit eden bir İran drone'una karşı kendisini müdafa etti"

18 Temmuz 2019 22:54

Son dakika haberine göre; ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nda İran'a ait bir insansız hava aracını düşürdüklerini duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "Bizim bugün insansız hava aracı kaybettiğimiz yönünde bir bilgi yok" dedi

Trump, katıldığı bir törende, bugün Hürmüz Boğazı'nda USS Boxer gemisinin dahil olduğu bir olayın yaşandığını dile getirdi.

ABD Başkanı, "Boxer, kendisine 1000 deniz mili gibi çok yakın bir mesefade yaklaşan, dur ihtarlarına uymayan, gemi ve mürettebatının güvenliğini tehdit eden bir İran drone'una karşı kendisini müdafa etti. Drone direkt imha edildi" dedi.

Trump, yaşanan olayın "İran'ın uluslararası sularda faaliyet gösteren gemilere karşı kışkırtıcı ve düşmanca hareketlerinin sonuncusu" olduğunu ifade etti.

Öte yandan Trump, diğer ülkelere "boğazdan geçen gemilerini koruma ve ileride ABD ile birlikte çalışma" çağrısı yaparak şunları söyledi:

"Amerika Birleşik Devletleri, personelini, tesislerini ve çıkarlarını koruma hakkını saklı tutuyor ve tüm ulusları, İran'ın seyahat ve küresel ticaret özgürlüğünü bozma girişimlerini mahkum etmeye çağırıyor."

İran'dan yanıt geldi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı'nda İran'a ait bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğü açıklamasına ilişkin, ''Bizim bugün insansız hava aracı kaybettiğimiz yönünde bir bilgi yok.'' dedi.

Zarif, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesi öncesi BM Genel Merkezi'nde Trump'ın söz konusu açıklamasına ilişkin gazetecilere kısa bir değerlendirme yaptı.

Cevad Zarif, ''Bizim bugün insansız hava aracı kaybettiğimiz yönünde bir bilgi yok.'' dedi.