Dünya

ABD Hazine Bakanı Yellen: Rusya'ya uyguladığımız yaptırımlar en çok Çı̇n, BAE ve Türkı̇ye tarafından delı̇niyor

21 Mayıs 2024 16:44

Almanya başta olmak üzere Avrupalı bankalara Rusya'ya yönelik yaptırımlara uyumu artırma çağrısında bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye, Çin ve BAE'nin yaptırımları ciddi oranda ihlal ettiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Avrupalı banka yöneticilerinden Rusya'nın yaptırımları ihlal etmesini engellemek için çabalarını artırmalarını istedi. Yellen, Rusya'ya yönelik ABD yaptırımlarını en endişe verici şekilde ihlal eden ülkelerin Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye olduğunu ancak Avrupa'yı da izlediklerini ifade etti. Bankacılarla bir araya gelen Yellen, geçtiğimiz Aralık ayında uygulamaya konan ikincil yaptırım yetkisinin Rusya'nın Ukrayna'daki savaş için gerekli malları tedarik etme çabalarını zora soktuğunu ancak daha fazla çaba gerektiğini söyledi.

TIKLAYIN - "Rus petrolü Türkiye üzerinden AB'ye ulaşıyor": Türkiye, Putin'in 'pit stop'u haline mi geldi?

Avrupa'yı ciddi şekilde uyardı

Yellen, "Buradaki tüm kurumlara uyum önlemlerini artırmaya ve Rusya'nın (yaptırımlardan) kaçma girişimlerine daha fazla dikkat gösterme çağrısı yapıyorum. Küresel yaptırımlara uyum politikalarınızın yurtdışındaki şubeleriniz ve iştirakleriniz tarafından sıkı şekilde uygulandığından emin olmanızı talep ediyorum" dedi.

Hassas mallar tedarik etme ve bu malları yurt içinde üretme yeteneğini genişletmeye çalışan Rusya’ya karşı uyanık olunması gerektiğini belirten Yellen "Buradaki tüm kurumları daha yüksek uyum önlemleri almaya ve Rusya'nın kaçırma girişimlerine daha fazla odaklanmaya çağırıyorum" dedi. Alışılmadık derecede doğrudan uyarılarda bulunduğu gözlenen Yellen’ın açıklamaları ABD Hazinesi'nin, Rusya'daki en büyük Batılı banka olan Avusturyalı Raiffeisen Bank'a Rus iş adamıyla ilgili bir anlaşmadan vazgeçmesine yönelik baskısını izledi. Bu ayın başlarında Raiffeisen Bank International (RBI) yoğun ABD baskısının ardından Rus iş adamı Oleg Deripaska'ya bağlı 1,5 milyar euroluk hisse için teklifini geri çekmişti. ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo 6 Mayıs’ta RBI'ye bir mektup göndererek bankanın Rusya'daki varlığının yanı sıra 1,5 milyar dolarlık bir anlaşmayla ilgili endişelerini dile getirmişti.