Dünya

ABD Federal Temyiz Mahkemesi: Trump dokunulmazlığa sahip değil

06 Şubat 2024 19:31

T24 Dış Haberler

ABD Federal Temyiz Mahkemesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın dokunulmazlığının olmadığına hükmetti. Mahkeme'den yapılan açıklamada Trump'ın 2020 seçimlerini bozmaya yönelik komplo kurma suçlamasıyla hakkında dava açılabileceğini belirterek, "Başkan olarak görev yaptığı sırada kendisini korumuş olabilecek herhangi bir dokunulmazlık artık onu bu kovuşturmaya karşı korumamaktadır" denildi. 

Hakkındaki birçok suçlama nedeniyle yargılanan Trump, suçlamaların kendisi görevdeyken yapılan işler olduğunu belirterek dokunulmazlığının olduğunu iddia etmişti. Trump, hakkında 2023 yılı ağustos ayında Özel Yetkili Savcı Jack Smith tarafından 45 sayfalık iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, Trump’ın 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınındaki rolüne ve 2020 yılındaki ABD’deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarına müdahalesine odaklanmıştı.

Reuters'in bildirdiğine göre; ABD Federal Temyiz Mahkemesi, Donald Trump'ın 2020 seçimini bozmaya çalışmakla ilgili suçlamalardan yargılanamayacağı iddiasını reddetti. 

Mahkeme yargıçları Florence Pan, Karen Henderson ve Michelle Childs, kararlarında Donald Trump'ın argümanlarını sert bir şekilde eleştirdiler. Yargıçlar, Trump'ın esas amacının başkanları hesap verilebilirlikten muaf hale getirmek olduğunu belirterek oy birliği ile dokunulmazlığının olmadığına hükmettiler. 

Mahkemeden konuya dair şu açıklama yapıldı:

"Eski Başkan Trump'ın, bir başkanın yürütme gücü üzerindeki en temel kontrolü, seçim sonuçlarının tanınması ve uygulanması, etkisiz hale getirecek suçlar işleme konusunda sınırsız yetkiye sahip olduğu iddiasını kabul edemeyiz. Yürütmenin bireysel vatandaşların oy kullanma haklarını ihlal etmek ve oylarını saymak için açık çeke sahip olduğu iddiasına da yaptırım veremeyiz."