Dünya

Eski ABD Başkanı Barack Obama: İsrail'in insani maliyetleri göz ardı eden herhangi bir askeri stratejisi geri tepebilir

Obama, İsrail'in "vatandaşlarını bu tür ahlaksız şiddete karşı savunma hakkını" da vurguladı

24 Ekim 2023 08:09

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Barack Obama, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik kuşatma ve bombardımanının "geri tepme" ve "bölgede barış ve istikrarı sağlamaya yönelik uzun vadeli çabaları baltalama riski" taşıdığını yazdı. 

Obama, nadir görülen bu dış politika yorumunu kişisel Medium hesabından yayınladığı bir açıklama ile gerçekleştirdi.

"Dünya bölgedeki gelişmeleri yakından izliyor ve İsrail'in insani maliyetleri göz ardı eden herhangi bir askeri stratejisi nihayetinde geri tepebilir" diyen Obama, "İsrail'i desteklerken, İsrail'in Hamas'a karşı bu mücadeleyi nasıl yürüttüğünün de önemli olduğu konusunda net olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Ancak Obama, İsrail'in,"vatandaşlarını bu tür ahlaksız şiddete karşı savunma hakkını" da vurguladı.

Obama, aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu binlerce Filistinlinin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybettiğini ve yüz binlercesinin de evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını belirtti.

"İsrail hükümetinin esir sivil halka gıda, su ve elektriği kesme kararı sadece büyüyen bir insani krizi daha da kötüleştirmekle kalmayıp Filistinlilerin tutumlarını nesiller boyu daha da sertleştirebilir" yorumunda bulunan Obama, bu durumun İsrail'e yönelik küresel desteği "erozyona uğratabileceğini" kaydetti.

"İsrail'in düşmanlarının ekmeğine yağ sürebilir" diyen Obama, bu durumun, "bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik uzun vadeli çabaları baltalayabileceğini" vurguladı.

Obama'nın bu açıklamasının ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin bilgisi dahilinde olup olmadığı bilinmiyor.