Dünya

ABD, eşcinsellerin hadım edilmesi çağrısında bulunan Ugandalı milletvekiline vize vermedi

10 Mart 2024 15:00

T24 Dış Haberler

Dünyanın en sert LGBTQ+ karşıtı yasalarına ilişkin bir parlamento tartışması sırasında "eşcinsellerin hadım edilmesi" çağrısında bulunan Ugandalı milletvekili Sarah Achieng Opendi'nin New York'ta yapılacak bir Birleşmiş Milletler toplantısına katılması için vize verilmedi.

Opendi, Kampala'daki ABD büyükelçiliğinin vizesini reddetmesinin ardından "şok" olduğunu ifade etti.

Uganda Kadın Parlamenterler Birliği Başkanı Opendi, "Milletvekillerinin yüzde doksan altısı tasarı lehinde oy kullandı ve tasarıyı destekledikleri halde ABD'ye vize alan bazı milletvekillerinden haberdarım" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bireysel vize vakalarını tartışamayacaklarını söyledi.

Aralık ayında ABD, Devlet Başkanı Yoweri Museveni tarafından imzalanan ve bazı eşcinsel eylemler için ölüm cezası ya da ömür boyu hapis cezası öngören yasaya karıştıkları gerekçesiyle yüzlerce Ugandalı milletvekiline ve ailelerine vize kısıtlamaları getirmişti. 

Geçtiğimiz yıl ABD ve İngiltere, Meclis Başkanı Anita Among'a vize vermemişti. Uganda'daki aktivistler bu adımları memnuniyetle karşıladı.

Kampala'da bir insan hakları aktivisti olan Steven Kabuye"Kendi ülkelerinde eşcinsellikten nefret ettiklerini iddia edip sonra da gidip LGBTQ+ ütopyalarında hayatın tadını çıkaramazlar. İnsan haklarını ihlal eden Ugandalı siyasetçilere yönelik ABD vize yasağının getirilmesinden son derece memnunum" dedi.