Dünya

ABD Dışişleri Bakanı, tansiyonu düşürmek için Pekin'e gitmişti; Biden, Çin liderine "diktatör" dedi

21 Haziran 2023 08:25

T24 Dış Haberler

Çin lideri Şi Cinping'e "diktatör" diyen ABD Başkanı Joe Biden, Şi'nin Çin casus balonu ABD'de düşürüldükten sonra "çok utandığını" ifade etti. 

Biden açıklamaları, Dışişleri Bakanı Antony Blinken Washington-Pekin hattındaki gerilimi düşürmek için Çin başkentine gidip Şi ile görüştükten bir gün sonra yaptı. 

California'da bir bağış toplama etkinliğinde konuşan Biden, "Şi'nin benim o iki araba casusluk cihazıyla dolu balonu indirmemden utanmasının sebebi, onun orada olduğunu bilmemesiydi" dedi 

Biden, "Bu tür şeyler diktatörler için büyük utançtır. Ne olduğunu bilmiyorlarsa utanırlar. O balonun oraya gitmesi hedeflenmiyordu. Rotasından çıktı" diye konuştu.

Şubat'ta Çin casus balonu olduğu düşünülen bir araç ABD hava sahasında uçarken düşürülmüştü. Bu olay ve ABD -Tayvan yetkilileri arasındaki karşılıklı ziyaretler ABD-Çin ilişkilerinin daha da gerilmesine sebep oldu.

Biden, pazartesi yaptığı açıklamalarda ABD-Çin ilişkilerinin doğru rotada olduğuna inandığını ve Blinken'ın ziyaretinde ilerleme kaydedildiğini düşündüğü söylemişti.