Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'den bu yana 5'inci kez çıktığı Orta Doğu gezisine Suudi Arabistan ile başlıyor

Blinken gezisi sırasında İsrail'in yanı sıra Mısır ve Gazze Şeridi'ni kontrol eden ve Doha'da bir ofisi bulunan Hamas ile kilit arabulucu olan Katar'ı da ziyaret edecek

05 Şubat 2024 08:53

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'ya yaptığı 5'inci ziyaret kapsamında önümüzdeki saatlerde Suudi Arabistan'a ulaşacak. Blinken, bölge turuna Suudi Arabistan'la başlamış olacak

Blinken'ın ziyareti, ABD'nin Irak ve Suriye'deki İran bağlantılı hedeflere ve Yemen'deki Husi mevzilerine misilleme saldırıları düzenlemesinin ardından Orta Doğu'ya yayılan çatışmaların tırmanışıyla birlikte gerçekleşiyor. 

Blinken gezisi sırasında İsrail'in yanı sıra Mısır ve Gazze Şeridi'ni kontrol eden ve Doha'da bir ofisi bulunan Hamas ile kilit arabulucu olan Katar'ı da ziyaret edecek. 

Cumartesi gecesi Tel Aviv'de toplanan yüzlerce kişi rehinelerin serbest bırakılması için bir an önce harekete geçilmesini ve erken seçime gidilmesini talep ederek Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetinin rehinelerin özgürlüğünü kazanmadaki yetersizliğini kınamıştı. 

Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Blinken'ın yaklaşık dört aydır süren bombardıman nedeniyle harabeye dönen Gazze'ye daha fazla gıda, su, ilaç ve barınak sağlanması için İsrail'e baskı yapacağını söyledi.

Sullivan, "İsrail hükümetini gördüğünde en önemli önceliği bu olacak - Filistin halkının ihtiyaçları ABD'nin yaklaşımında ön planda ve merkezde yer alacak bir konu olacak" dedi.

Bir hafta önce Paris'te CIA şefi ile İsrailli, Katarlı ve Mısırlı yetkililerin katıldığı görüşmelerde taslağı hazırlanan ateşkes önerisi, Hamas'ın 7 Ekim'de Filistinli mahkûmlar karşılığında ele geçirdiği rehineleri serbest bırakmasıyla çatışmalara ilk altı hafta için ara verilmesini öngörüyor.