Dünya

ABD’den 7 Türk şirkete yaptırım kararı

13 Aralık 2023 06:17

ABD Hazine Bakanlığı, içerisinde Türkiye'den 7 şirketin de yer aldığı Rusya’ya yeni yaptırım kararları açıkladı.

ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşla bağlantılı gördüğü 250'nin üzerinde kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayacağını açıkladı. Bu yaptırımların 100'ü ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, 150'si de Hazine Bakanlığı tarafından uygulanacak.

ABD Hazine Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre yaptırım uygulanan kişi ve şirketlerin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı sürdürmesine "yüksek öncelikli askeri teçhizat sevkiyatı" ile fayda sağladığı ifade edildi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen konu hakkında yaptığı açıklamada Kremlin’in Rusya’yı istikrarlı bir şekilde ‘savaş ekonomisine’ dönüştürdüğünü vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bunu sadece yerli üretim ile yapamayacağının altını çizen Yellen, bugün açıklanan yaptırımların Rus ordusunun acilen ihtiyaç duyduğu teçhizatları sağlayan kişileri hedef aldığını belirtti.

Listedeki şirketler

Listede Türkiye’den de 7 şirket yer aldı. Bu şirketlerin isimleri şöyle:

Bosfor Avrasya İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi,

Egetir Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi,

Globus Türkiye Lojistik Dış Ticaret Limited Şirketi,

Kartal Exim Dış Ticaret Limited Şirketi,

Konomar Gemi Elektrik Ve Elektronik Limited Şirketi,

Megasan Elektronik Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi.

Özkaya Otomotiv Mamülleri Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi.

Bakanlığın yayımladığı listede, söz konusu şirketlerin Rusya’ya nasıl bir fayda sağladığına dair de bilgiler yer verildi. Buna göre bu şirketlerin Rusya’ya yüzlerce kez sevkiyatı yaptığı, bu sevkiyatlarda Rus ordusunun yüksek öncelikli ihtiyaçlarının yer aldığı bilgisi paylaşıldı.

Ankara önlem alıyor

Reuters’a konuşan bir yetkili Türkiye'nin sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan yaptırımları uyguladığını belirtti. Türkiye’nin tek taraflı önlemlere karşı çıktığını belirten Yetkili, Ankara'nın yaptırımların delinmesini en aza indirmek için önlemler aldığını vurguladı.