Dünya

ABD'de siyahlara işkence davasında eski polis memurlarına 20 yıl hapis cezası verildi

20 Mart 2024 10:59

T24 Dış Haberler

ABD'nin Mississippi eyaletinde iki eski polis memuru, iki siyah adama kendi evlerinde işkence yaptıkları gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. 

Hunter Elward ve Jeffrey Middleton bu hafta hapis cezasına çarptırılan altı polis memurundan ikisi. Michael Jenkins ve Eddie Parker isimli mağdurlar, bu memurlar tarafından dövüldü, şok silahlarıyla şok verildi ve cinsel saldırıya uğradı. Mağdurlardan birini ağzından vuran Elward, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Middleton ise 17 yıl hapis cezası ile yargılandı. 

Christian Dedmon, Brett McAlpin, Daniel Opydke ve Joshua Hartfield isimli diğer dört memur, ilerleyen günlerde mahkemeye çıkarıldıktan sonra cezaya çarptırılacak.

ABD Başsavcısı Merrick Garland, suçları "iğrenç" olarak nitelendirirken, eski memurlar federal sivil haklara yönelik suçları kabul etti.

Memurlar, insan haklarına karşı komplo kurmak, adaleti engellemek, kanun hükmünde haklardan mahrum bırakmak, şiddet suçu kapsamında ateşli silah kullanmak ve adaleti engellemeye yönelik komplo kurmakla suçlandılar.

Tamamı beyaz olan ve kendilerine "Eşkiya Ekibi" adını veren memurlar, Rankin County'nin Braxton kasabasındaki şüpheli faaliyete ilişkin bir çağrıya yanıt verirken mağdurların evlerine izinsiz girdiler.

Kelepçelenen Jenkins ve Parker, saatlerce dövülerek ırkçı hakaretlerle ve alay edildikleri bir saldırıya maruz kaldı. Elward'ın Jenkins'in ağzından vurduğu, dilini kestiği ve çenesini kırdığı bilgisi paylaşıldı.

Mahkemede Jenkins, avukatı tarafından okunan bir beyanda "bu olayın kendisini ciddi şekilde etkilediğini ve sonsuza kadar sürecek bir yara bıraktığını" söyledi.

Elward mahkemede Jenkins'ten özür dileyerek, "Sizi her gün ve her gece rüyamda görüyorum. O kadar üzgünüm ki" diye konuştu. 

New York Times, Mississippi Today ve Associated Press tarafından yapılan müteakip araştırmalar, 2023 olayının onlarca yıl süren daha geniş bir şiddet içeren polis suistimal modelinin parçası olduğunu ortaya çıkardı. Soruşturma, bazı memurların iki kişinin ölümüyle sonuçlanan en az dört şiddet olayıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

Memurların adına çalıştığı Rankin İlçesi Şerifi Bryan Bailey, davanın reddedilmesini istedi ve aylar süren sessizliğin ardından, polis memurlarının suçu kabul etmesinden sonra departmanı değiştireceğine söz verdi.