Dünya

ABD'de 'siber kaçırma': Çinli öğrenci bulundu

03 Ocak 2024 12:15

T24 Dış Haberler

ABD'de Çinli bir değişim öğrencisi "siber kaçırma" dolandırıcılığıyla ebeveynlerinden onbinlerce dolar alındıktan sonra donmak üzereyken bulundu.

Riverdale Polisi yaptığı açıklamada, Kai Zhuang'ın Utah kırsalındaki bir çadırda "korkmuş" ve "donmuş" halde bulunduğunu söyledi. 17 yaşındaki çocuğun, kaçıranlar tarafından manipüle edildikten sonra kendini izole ettiğine inanılırken, ebeveynleri kandırılarak yaklaşık 80 bin dolar ödedi. 

Riverdale Polisi yaptığı açıklamada, Zhuang'ın son zamanlarda ABD'deki "siber kaçıranlar" tarafından hedef alınan bir dizi yabancı öğrenciden biri olduğunu ekledi.
 
Polis, Kai'nin 20 Aralık tarihinde, Utah Provo'da polis memurları tarafından kamp malzemeleri taşırken görüldüğünü ve o sırada kaçıranlar tarafından kontrol altına alındığına inandıklarını söyledi. Kai'nin ebeveynleri okul yetkililerine, kendilerine fidye talebi ve oğullarının kaçırıldığını gösteren bir fotoğraf gönderildiğini söyledi. 
 
Polise göre, siber kaçırma mağdurları, kendilerini izole etmeye ikna olmuş durumda ve hatta kaçıranların orada olmamasına rağmen, esir tutuluyormuş gibi görünmek için fotoğraf bile çekiyorlar. Bu sırada mağdurlar Facetime veya Skype aracılığıyla izleniyor. Hem mağdur hem de aileleri, uymamaları halinde diğerinin zarar göreceğine ikna ediliyor.

 

Eyaletteki sıcaklık "bir gecede donarak ölme" riski taşıdığından, endişelerin ardından Kai Riverdale'in yaklaşık 40 km kuzeyinde, Brigham City yakınında "ısı kaynağı olmayan" bir çadırda bulundu. Elinde sınırlı yiyecek ve su, ısıtıcı battaniye ve uyku tulumunun yanı sıra polisin kaçırma olayını gerçekleştirmek için kullanıldığından şüphelendiği çok sayıda telefon bulundu. Kurtarılmasının ardından hipotermi açısından kontrol edilen Kai, "sıcak çizburger" ve ailesiyle konuşmak istedi.