Dünya

ABD'de savcı raporu halka açıldı: Biden'ın hafızasının ciddi anlamda sınırları var; önemli tarihleri unutuyor

Biden hafızasında sorun olmadığını söyleyerek Savcı Hur'a tepki gösterdi

09 Şubat 2024 07:25

T24 Dış Haberler

ABD'de Başkan Joe Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı dönemde bazı gizli belgeleri Beyaz Saray'dan çıkardığı iddiasını soruşturan özel yetkili savcı Robert Hur, Biden'ın hafızasının "ciddi kısıtlamaları" olduğunu ve önemli tarihleri unuttuğunu ifade etti.

Hur tarafından hazırlanan raporda Biden'ın 2017'de görev süresini doldururken Afganistan'la ilgili istihbarat içeren gizli belge ve defterleri "bilinçli" olarak elinde tuttuğu; ancak bunun "suçlama gerektirmediğini" ifade etti. 

Hur, Biden'ın Beyaz Saray'dan alınan bazı defterlerin içeriğini "Promise Me, Dad" isimli hatıratında kullanmasına ise tepki gösterdi. 

Özel yetkili savcı, Biden'a suçlama yöneltmese de sunduğu gerekçe Beyaz Saray'da yeni bir siyasi kriz yarattı. Hur, Biden'la rapor için yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak Başkan'ın Barack Obama dönemindeki olayların tarihlerini hatırlayamadığını; hatta oğlu Beau'nun ölüm tarihini bile "tam çıkaramadığını" ifade etti.

Hur, "Biden büyük ihtimalle kendini bir juriye, bana kendisini tanıttığı gibi tanıtırdı; sempatik, iyi niyetli, kötü hafızası olan yaşlı bir adam" yazdı. 

Savcı, ayrıca 81 yaşındaki Biden'ın görevi ya 2025'te ya da 2029'da bırakacağına dikkati çekerek, mahkemeye çıkması durumunda jurinin Başkan'ı suçlu bulmaktan kaçınacağını söyledi.  Hur, "Juriyi, 80'lerinin ortasında bir eski Başkan'ı, akıl sağlığının yerinde olmasını gerektiren suçlamayı kabul etmeye ikna etmek kolay olmaz" ifadelerini kullandı.

Biden, raporun halka açılmasından sonra yaptığı ilk açıklamada ulusal güvenlik konularını çok ciddiye aldığını ve soruşturma boyunca Hur'a zorluk çıkarmadığını ifade etti.

"Hafızamda sorun yok" 

Biden, daha sonra perşembe gecesi raporun üzerine sert bir konuşma yaptı. ABD Başkanı, kendisiyle 5 saatlik söyleşinin Hamas'ın İsrail'e gerçekleştirdiği ve bölgede savaşı başlatan 7 Ekim saldırılarından kısa süre sonra yapıldığını belirtti. 

Biden, sorulara cevap verirken hafızasının "iyi olduğunu" söyledi. ABD Başkanı, açıklama sırasında bir noktada Mısır ve Meksika'yı birbiriyle karıştırdı.

Biden, Hur'un oğlu Beau'nun ölüm tarihiyle ilgili sorularına ise sert çıktı. “Nasıl olur da bu konuyu dile getirmeye cüret edebilir?” diyen Biden, "Açıkçası bana bu soruyu sorduğunda kendi kendime 'ne haddine' diye düşünmüştüm. Kimsenin bana (Beau Biden’ın) ne zaman öldüğünü hatırlatmasına ihtiyacım yok.” diye konuştu. 

Raporun kasımda yapılacak ABD Başkanlık seçimlerine kısa süre kala halka açılması, Biden kampında endişe yarattı. Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olması beklenen Donald Trump, 2020'de yarışıp yenildiği Biden'a "uykucu" diye lakap takmış ve gaflarıyla sıkça dalga geçmişti. Biden'ın 81 yaşında olması, yeni bir dönem seçilmesi durumunda sağlık durumunun nasıl olacağı konusunda endişeler ortaya çıkarıyor.