Dünya

ABD'de rövanş kesinleşti; Biden ve Trump, partilerinin başkan adaylığı yarışını kazandı

Bu sefer Biden, kampanya sürecinde hem yönetiminin politikalarını savunup, hem de Trump'a karşı saldırıda bulunmak durumunda olacak

13 Mart 2024 07:26

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden ve eski başkan Donald Trump; Georgia, Mississippi ve Washington eyaletindeki ön seçimleri kazanarak partilerinin başkan adayı olmayı garantiledi. 5 Kasım'da yapılacak seçimlerin 2020'nin rövanşı olacağı kesinleşti. 

81 yaşındaki Biden ve 77 yaşındaki Trump, kendi partilerinde aday belirleme için yapılan ön seçim sürecini zorlanmadan geçti. İlerleyen saatlerde açıklanan sonuçlara göre de Biden ayrıca yurtdışındaki Demokratlar arasında yapılan ön seçimi kazanırken, Trump da Hawaii'deki Cumhuriyetçi Parti kurultayından zaferler ayrıldı.

Salı günü yapılan ön seçim ve kurultaylarla birlikte Biden, Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için gereken bin 968 delege barajını geçti; Trump da bin 215 delege barajını geçerek 3. defa üst üste Cumhuriyetçi Parti'nin başkan ayayı oldu.

Biden, gerekli delege sayısına ulaştıktan sonra yaptığı açıklamada, "Dört yol önce başkanlığa adaylığımı koydum çünkü bu ülkenin ruhu için bir savaşın içinde olduğumuza inanıyordum. Amerikan halkı sayesinde o savaşı kazandık. Şimdi Trump'ın oluşturduğu tehdidin hiç olmadığı kadar büyük olduğu bir dönemde, ülke genelinde Demokratların zengin çeşitliliğini temsil eden o geniş koalisyonun tekrar bana partimize ve ülkemize liderlik etmesi için güvenmesinden onur duyuyorum" dedi. 

Başkan adaylıkları için iki aday da gerekli çoğunluğa resmen salı günü ulaşsa da, ABD'de bir Biden-Trump yarışına aylardır kesin gözüyle bakılıyordu. Dolayısıyla ülke genel seçim havasına erken girdi; Trump ve Biden sıkça göç, ekonomi, kürtaj ve birbirlerinin sağlığı konusunda karşılıklı açıklamalarda bulundu. 

Biden, Trump'ın kürtaj karşıtı geçmişini ve ABD'nin geleneksel dış politikasına olan mesafesini sıkça kampanya malzemesi olarak kullanırken, 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirmeye çalıştığı için Trump'ın ABD demokrasisine de "çok özel bir tehdit" oluşturduğunu savunuyor. 

Trump ise halkın Biden'ın ekonomi politikalarına güven duymamasından ve güney sınırındaki krizden faydalanmak istiyor. 

Kasım ayında yapılacak seçimlerin kaderini Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Arizona ve Nevada eyaletlerinin belirleyeceği düşünülüyor. Bazı yorumcular, Kuzey Carolina'yı da bu gruba dahil ediyor. "Savaş alanı eyaletleri" olarak bilinen bu eyaletler, adlarını geleneksel olarak bir partinin orayı "kalesi" haline getirememesinden, seçmenin adaya göre oy kullanmasından alıyor.

2020 seçimlerinde Biden, bu eyaletlerin altısını kazanmış ve sadece Kuzey Carolina'yı ufak bir farkla Trump'a kaybetmişti.