Dünya

ABD'de raydan çıkan tren, kimyasal sızıntı ve korku: Ohiolular cevap istiyor

16 Şubat 2023 08:23

T24 Dış Haberler

ABD'nin Ohio eyaletinde bir trenin raydan çıkması ve zehirli kimyasalların yanmasıyla paniğe sürüklenen kasabanın sakinleri, olası sağlık riskleri hakkında yetkilileri sorguladı.

Tren kazasından etkilenenlerin sorularını sorabilmeleri için çarşamba günü Doğu Palestine kasabasında yerel ve federal yetkililerle halkın katılım gösterdiği bir toplantı yapıldı.

Bölgedeki demiryollarını işleten Norfolk Southern, çarşamba akşamı yapılan toplantıya katılmadı. Norfolk Southern konuyla ilgili açıklamasında "Maalesef toplum liderleriyle konuştuktan sonra çalışanlarımızın bu toplantıda fiziksel şiddete uğrayabileceğinden endişelendik" denildi.

Kasaba sakinleri, kazadan sonra içme suyunun durumu ve enkaz kaldırmanın nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme istedi. Bölgede hâlâ duman ve kimyasalların sebep olduğu koku bulunuyor. 

Okullar açılırken ve trenler tekrar işlemeye başlarken bölge sakinleri, neyin güvenli ve neyin güvenli olmadığı konusunda bilgilendirilmemekten şikayetçi.

Çevre Koruma Ajansı, yapılan son testlere göre kasabadaki içme suyunun güvenli olduğunu belirtirken, yüzeye yakın olduğu için özel kuyuların ayrıca test edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Ohio Doğal Kaynaklar Müdürlüğü, kazanın sebep olduğu kimyasal sızıntının 11 kilometre mesafedeki akan suları ve yaklaşık 3 bin 500 balığı etkilediğini öngördü.

3 Şubat'ta Ohio'da 50 vagonluk bir tren raydan çıkmış, kimyasallar sızmış ve kontrolsüz bir patlama olabileceği korkusu yayılmıştı.