Dünya Basınında Bugün

ABD'de köprü çökerten kaza, Rusya Batı'yı suçlamaya devam ediyor, İsrail'den 'Hamas komutanı' iddiası | Dünya Basınında Bugün

27 Mart 2024 10:00

T24 Dış Haberler

ABD'nin Baltimore şehrinde bir gemi, gücünü kaybettikten sonra şehrin sembollerinden olan Francis Scott Key Köprüsü'ne çarptı. Köprü, kaza sonucunda çöktü. Rusya'nın üst düzey güvenlik yetkilileri, Moskova'da en az 139 kişinin öldürüldüğü konser salonu konser saldırısında Batı ve Ukrayna'nın da sorumluluğu olduğunu söyledi. İsrail ordu sözcüsü, bu ay Gazze'ye yapılan bir saldırıda Hamas'ın üst düzey komutanlarından Marwan Issa'nın öldürüldüğünü iddia etti. 

27 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

New York Times | Büyük Baltimore köprüsü gemi çarptıktan sonra çöktü

The Washington Post | 'Tüm köprü bir anda aşağı indi'

ABD'nin Baltimore kentinde 289 metrelik devasa bir konteyner gemisi olan Dali, Sri Lanka'ya doğru 27 gün sürecek yolculuğun henüz ilk birkaç yüz metresinde, limandan sonra gücünü kaybetti. Gemi bu sırada kentin sembollerinde Francis Scott Key Köprüsü'ne çarptı. Kaza sonucunda köprü neredeyse tamamıyla çöktü.

ABD'de Maryland eyalet polisi, Baltimore'daki  Francis Scott Key Köprüsü'nün çökmesinden sonra kaybolduğu bildirilen 6 kişinin artık ölü kabul edileceğini söyledi. İki işçi, kazadan sonra sudan kurtarıldı.

The Washington Post, kaza nedeniyle çok önemli Baltimore limanının kapandığını, bunun da ekonomiye darbe vuracağını ifade etti. 

Gazeteye göre gemiden yapılan yardım çağrısı sayesinde köprü, kazadan hemen önce trafiğe kapatılabildi.


The Independent | BBC, varlıklılardan lisans ücreti için daha fazla para almayı düşünüyor

Britanya kamu yayıncısı BBC, lisans ücreti tüm hanelerden aynı ücretin alındığı sistemden uzaklaşmayı gündemine aldı. The Independent'ın aktardığına göre BBC'nin gündeminde daha varlıklı ailelerden daha fazla lisans ücreti alınması var. 
 


Moscow Times | Rus güvenlik yöneticileri konser saldırısından Ukrayna ve Batı'yı sorumlu tuttu

Rusya'nın üst düzey güvenlik yetkilileri, Moskova'da en az 139 kişinin öldürüldüğü konser salonu konser saldırısında Batı ve Ukrayna'nın da sorumluluğu olduğunu söyledi. 

Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandır Bortnikov, dün Rus devlet medyasına yaptığı değerlendirmede saldırı "emrini" kimin verdiğinin bilinmediğini ancak saldırganlar Ukrayna'ya varmayı başarsa "kahramanlar gibi karşılanacaklarını" ifade etti. Rusya, dört şüphelinin Ukrayna sınırına doğru ilerlerken yakalandığını iddia etmişti. 

Bortnikov, "Saldırının radikal İslamcılar tarafından hazırlandığına ve Batılı özel servisler tarafından kolaylaştırıldığına inanıyoruz. Ukrayna özel servisinin de bununla direkt olarak bağlantısı var" diye konuştu. 

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolay Patruşev de Bortnikov ile benzer bir tutum sergileyerek Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, "Tabii ki Ukrayna'ydı" yazdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin danışmanı Mikaylo Podolyak, Bortnikov ve Patruşev'i "yalan yaymakla" suçladı


 eKathimerini | Milli Takım, Yunanları yüzüstü bıraktı

Yunanistan A Milli Futbol Takımı, Euro 2024 playofflarında Gürcistan'a yenilerek turnuvaya bilet alamadı. Yunanistan maçı kazansa, turnuvada Türkiye ile aynı grupta yer alacaktı. eKathimerini, Yunanistan'ın penaltılarda kaybettiği karşılaşmada kötü bir performans sergilediğini ve vatandaşlarını yüzüstü bıraktığını belirtti. 
 


Al Jazeera | İsrail, Gazze saldırısında üst düzey Hamas komutanı Marwan Issa'nın öldürüldüğünü iddia etti

İsrail ordu sözcüsü, bu ay Gazze'ye yapılan bir saldırıda Hamas'ın üst düzey komutanlarından Marwan Issa'nın öldürüldüğünü iddia etti. Hamas henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.