Dünya Basınında Bugün

ABD'de göçmen çatlağı, Trump'tan NATO taahhüdü, sosyal medya orta yaş krizine sokuyor | Dünya Basınında Bugün

20 Mart 2024 09:55

Cumhuriyetçilerin başkan adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump, geri dönüşünün Moskova'nın işine yarayacağına dair artan korkuların ortasında Avrupa ülkeleri ülkesine "adil" davrandığı sürece ABD'nin kendi liderliğinde NATO'da "yüzde yüz" kalacağını söyledi. Amerika'nın en iyi doktoru gençlerin zorlandığı uyarısında bulunurken, küresel bir araştırma, gençlerin "orta yaş krizine eşdeğer" bir durum yaşayarak eski nesillere göre daha az mutlu olduklarını ortaya koydu. Salı günü ABD'de Yüksek Mahkeme, Texas eyaletinin sınır yasa dışı olarak geçen göçmenleri tutuklayıp geri göndermesinin önünü açan bir karar aldı. 

20 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Trump: Eğer Avrupa adil davranırsa ABD, NATO'da yüzde yüz kalacak

Cumhuriyetçilerin başkan adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump, geri dönüşünün Moskova'nın işine yarayacağına dair artan korkuların ortasında Avrupa ülkeleri ülkesine "adil" davrandığı sürece ABD'nin kendi liderliğinde NATO'da "yüzde yüz" kalacağını söyledi.

Eski başkan, ikinci kez başkan seçilmesi halinde saldırı altındaki NATO ülkelerinin yardımına koşacağını teyit etti. Ancak müttefiklerini "avantaj sağlamamaları" konusunda da uyardı ve "ABD olmasaydı NATO gerçek anlamda var olmazdı bile" dedi. 


The Guardian | Sosyal medya, "orta yaş krizine" giren gençlerin sayısındaki artıştan sorumlu tutuluyor

Amerika'nın en iyi doktoru gençlerin zorlandığı uyarısında bulunurken, küresel bir araştırma, gençlerin "orta yaş krizine eşdeğer" bir durum yaşayarak eski nesillere göre daha az mutlu olduklarını ortaya koydu.

ABD Genel Cerrahı Dr. Vivek Murthy, çocukların sosyal medyayı kullanmalarına izin vermenin onlara güvenli olduğu kanıtlanmamış ilaç vermek gibi olduğunu söyledi. Hükümetlerin son yıllarda sosyal medyayı daha iyi düzenlemedeki başarısızlığının "delilik" olduğunu söyledi.

Yeni veriler Kuzey Amerika'daki gençlerin daha yaşlılara kıyasla daha az mutlu olduğunu ortaya koyarken, aynı "tarihi" değişimin Batı Avrupa'da da yaşanması bekleniyor.


Daily Mail | Kate'in kaldığı hastanedeki bir personel, prensesin sağlık kayıtlarına erişmeye çalıştı

Prestijli hastanede en az bir çalışanın, karın ameliyatı için 14 gün kaldığı sırada Kate'in notlarına erişmeye çalışırken yakalandığı iddia ediliyor. İddialarla ilgili soruşturma başlatıldı. 

Daily Mirror'a konuşan bir hastane kaynağı, "Bu büyük bir güvenlik ihlalidir ve Kraliyet ailesinin üyelerini tedavi etme konusundaki kusursuz itibarı göz önüne alındığında hastane için inanılmaz derecede zarar vericidir" dedi.


New York Times | Pekin'in talebine uyan Hong Kong, muhalefet karşıtı yasayı geçirdi

New York Times'ın aktardığına göre Hong Kong, salı günü on yıllardır devam eden direnişi göz ardı ederek Pekin'in talebiyle ulusal güvenlik yasalarını geçirdi. Kararı eleştirenler, bunun Hong Kong'un kısmi bağımsızlığına vurulmuş son darbe olacağını düşünüyor. Yeni yasada vatana ihanet ve ayaklanmanın tanımları çok geniş tutuldu. Bu yasalardan suçlu bulunanlar müebbet hapis cezası alabilecek. 


The Washington Post | Texas sınır yasası yürürlükte 

Salı günü ABD'de Yüksek Mahkeme, Texas eyaletinin sınır yasa dışı olarak geçen göçmenleri tutuklayıp geri göndermesinin önünü açan bir karar aldı. The Washington Post, bunun ABD'nin sınır politikasında önemli bir çatlağa sebep olacağını ifade etti. Tarihi olarak ABD'de kolluk kuvvetleri, federal yönetimin sınır politikalarını uyguluyordu.


Moscow Times | Rus istihbarat şefi, Fransa'nın Ukrayna'ya 2 bin asker yollamayı planladığını iddia etti

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR), Fransa'nın Rus işgali altındaki Ukrayna'ya 2 bin asker göndermeye hazırlandığını iddia etti. 

Salı günü SVR'nin sitesinden yayımlanan açıklamaya göre kurumun direktörü Sergey Narişkin, "Bu durumda Fransız askerler, Rusya Silahlı Kuvvetleri için öncelikli meşru hedef haline gelirler" dedi. 

Narişkin, "Rus dünyasının topraklarına girecek tüm Fransızları kılıç bekler" diye konuştu.

Narişkin'in bir kanıt sunmadan bulunduğu iddialar, Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre Schill'in salı günü "Fransız ordusunun en zor çatışmalara hazır olduğuna" dair açıklamasından sonra gündeme getirildi. 

Schill açıklamasında spesifik olarak Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden söz etmese de, "Kriz kaynakları artıyor ve bunların kontrolden çıkma olasılığı var" diye konuştu. 


Al Arabiya | Ukrayna Dışişleri Bakanı, ABD'nin 60 milyar dolarlık yardımı paketini onaylamamasının "şok edici" olduğunu söyledi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın işgalinden iki yıl sonra savaş alanındaki eksikliklerle mücadele ederken ABD'nin yeni bir savaş yardımı paketini henüz onaylamamış olmasının şokunu yaşadığını söyledi.

60 milyar dolarlık yardım paketi, Cumhuriyetçi milletvekillerinin yeni fonların yasadışı göçe karşı daha fazla eylemle bağlantılı olmasında ısrar etmeleri nedeniyle ABD Temsilciler Meclisi'nde aylardır bekletiliyor.

Kuleba yabancı medyaya verdiği online brifingde "Asıl önemli olan ve bizi şok eden kararın henüz alınmamış olması" dedi. Kuleba, "Mart ayının sonuna yaklaşıyoruz ve ABD'nin Avrupa'daki hayati çıkarları, stratejik çıkarları konusunda müzakereler devam ediyor" dedi.