Sağlık

ABD'de depresyon teşhisi artıyor: En az bir kez depresyon teşhisi konulan yetişkinlerin oranı yüzde 29'a yükseldi

18 Mayıs 2023 15:29

ABD'de en az bir kez depresyon teşhisi yapılan yetişkinlerin oranı, sekiz yılda yaklaşık yüzde 10 artışla yüzde 29'a vardı.

Gallup isimli araştırma şirketinin raporuna göre, ABD'de halihazırda depresyon tedavisi gören yetişkin oranı 2015'ten bu yana yüzde 7 artarak 17,8'e ulaştı.

Uzmanlar, ABD'deki yetişkinlere en az bir kere depresyon teşhisi konulma oranının yüzde 29'a çıktığını kaydetti.

Kadınlardaki teşhis oranı, erkeklere kıyasla daha yüksek

Raporda cinsiyet özelinde yer verilen detaylar; kadınlarda en az bir kez depresyon görülme oranının 36,7'ye yükseldiğini, erkeklerde bu oranın 20,4 olduğunu gösteriyor.

Bulgular, 2017 yılından itibaren kadınlar özelindeki depresyon teşhis oranının erkeklere kıyasla iki kat arttığını gösteriyor.

Gençlerde depresyon görülme oranı daha yüksek

Depresyon teşhis oranının, 18-29 yaş aralığındakilerde yüzde 34,3, 30-44 yaş aralığındakilerde yüzde 34,9 olduğu kaydedilen araştırmada, 44 yaşın üstündekilerde ise bu oranın daha düşük olduğuna işaret edildi.

Öte yandan küresel ölçekte, 15 yaş ve üstündeki her 10 kişiden 4'ünde depresyon ya da kaygı bozukluğu görüldüğü ifade ediliyor.

Pandemi dönemindeki kısıtlamalar, depresyon oranını arttırıyor

ABD'de, klinik depresyon vaka sayısında Kovid-19 salgını dönemindeki kapanmalar, kısıtlamalar ve enfeksiyon korkusu sonucu hızlı bir yükselişin görüldüğü belirtiliyor. (AA)